Derfor trenger du riboflavin

Kroppen trenger blant annet riboflavin for å omsette jern. Melk og melkeprodukter er den viktigste kilden til riboflavin i det norsk kosthold.

Hvorfor trenger kroppen riboflavin?

Riboflavin er viktig for normal energiomsetning og for omsetningen av jern. Riboflavin bidrar også til at nervesystemet og røde blodceller fungerer normalt*.

Hvor finnes riboflavin?

Riboflavin finner vi hovedsakelig i proteinholdige matvarer, fordi vitaminet ofte er bundet til proteiner i maten. Melk og yoghurt bidrar med ca. 25 % av inntaket av riboflavin i det norske kostholdet. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med ca. 15 %, og brød og kornvarer med om lag 12 % av inntaket. Videre bidrar ost, egg, fisk og fiskeprodukter med henholdsvis 9, 7 og 6 % av inntaket (2).

Hvor mye riboflavin trenger jeg?

Man har ulikt behov for riboflavin gjennom livet. Menn og kvinner trenger henholdsvis 1,6 og 1,3 mikrogram riboflavin hver dag (1). Barn trenger litt mindre, og gravide og ammende trenger litt mer. Tre porsjoner melkeprodukter om dagen kan dekke inntil halvparten av behovet for riboflavin til en voksen person.

Mangel på riboflavin

De fleste får i seg nok riboflavin gjennom et variert kosthold. Eldre og personer med ensidig kost kan derimot være utsatt for mangel. Veganere bør også være oppmerksomme på å få i seg nok riboflavin. Belgvekster, bladrike grønnsaker, tomater og mandler er gode, plantebaserte kilder til riboflavin.

 

*Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar riboflavin til normal energiomsetning, normal omsetning av jern og til at nervesystemet fungerer normalt. Riboflavin bidrar også til normal dannelse av røde blodlegemer.

 

Kilder:

  1. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
  2. Norkost 3

Derfor trenger du fosfor

Sammen med kalsium, vitamin D og vitamin K er fosfor viktig for å bygge og vedlikeholde skjelettet. Melk og melkeprodukter er den største kilden til fosfor i et vanlig norsk kosthold.

Derfor trenger du kalium

Kalium er et mineral vi blant annet trenger for transport av stoffer inn og ut av cellene. Kalium finnes i nesten all mat.

Derfor trenger du vitamin B12

Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske matvarer, som kjøtt, egg og melkeprodukter. Hvis du kun spiser et plantebasert kosthold er det derfor viktig å ta tilskudd av vitamin B12, men hvorfor trenger vi egentlig vitamin B12?