Melkeglass

10 grunner til å drikke melk

I en stresset hverdag må vi foreta smarte valg. Her er 10 gode grunner for å la melk være en del av det daglige kostholdet.

Kroppen skal ha tilført de næringsstoffene den trenger for at vi skal holde oss friske og kunne yte vårt beste. Samtidig vil vi helst ikke ha i oss for mye av noe den ikke trenger. Her er 10 gode grunner til å ta et glass melk:

1. Melk gir mye næringsstoffer for kaloriene

Vi sier gjerne at melk er en næringstett matvare fordi den tilfører mye av det kroppen trenger i forhold til energiinnholdet. Velg gjerne magre varianter som Tinemelk Skummet eller Lettmelk 0,7% fett

2. Du kan velge den du liker best

Alle typer melk bidrar med like mye kalsium, protein og andre viktige næringsstoffer som melken er viktig kilde til. Det er lite annet som blir borte når man fjerner fettet, så skummet og ekstra lett melk bidrar i praksis med like mye av alt annet enn fett! Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal utnytte kalsium i mat og drikke. Velg gjerne melk som er beriket med vitamin D, som Lettmelk 0,7% fett eller Styrk.

3. Gjør det enkelt å få nok kalsium

Om lag 70 % av kalsiumet nordmenn får i seg kommer fra melk og meieriprodukter. Det går selvsagt fint an å dekke behovet for kalsium på andre måter, men det krever ofte litt mer planlegging.

4. Kalsium fra melk utnyttes godt

Kroppens arbeid med å bygge og vedlikeholde et sterkt skjelett pågår hele livet. Kalsium fra melk egner seg ypperlig som byggemateriale!

5. Ingen annen drikk har like mange næringsstoffer fra naturens side

I tillegg til proteiner av høy kvalitet, kalsium, riboflavin, jod, kalium, vitamin B12 og fosfat, får vi også små mengder av nesten alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Bare C-vitamin og jern finnes det såpass lite av at man ikke kan regne med bidraget fra melk.

6. En ener på jod

Melk og meieriprodukter står for om lag 60 % av jodinntaket i norsk kosthold, og enda mer hos barn. Derfor er melk den største kilden til jod. Saltvannsfisk og egg bidrar også, mens det i jodberiket salt er lite.

7. Melk er naturens egen proteindrikk

Proteinene i melk har et høyt innhold av aminosyrer som kroppen trenger og kan utnytte godt. Vi sier at de har høy biologisk verdi. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil hjelper proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett.

8. Gir et pent smil :)

Kalsium og fosfat er viktig for å holde tennene sterke og friske. Melk har også nøytral pH, noe som er gunstig for tannemaljen.

9. Melk er supert etter trening

Med et naturlig innhold av salter og væske bidrar melk til en effektiv gjenoppretting av væskebalansen, samtidig som karbohydrater og proteiner gjør kroppen raskt klar til ny innsats. Med en frukt i tillegg, får du ekstra tilskudd av raske karbohydrater for deg som har hatt en lang eller ekstra hard treningsøkt.

10. Perfekt følge til matpakka

Proteiner og andre næringsstoffer i melk utfyller godt det du får fra korn og brød.

Hvorfor homogeniseres og pasteuriseres melken?

Prosessene er nødvendige for å gjøre produktene både trygge og mer «brukervennlig» for deg. Pasteurisering gjøres for å drepe skadelige bakterier mens homogenisering gjøres for å fordele fettet jevnt i melken.

Melkens viktige næringsstoffer

Over halvparten av både kalsium- og jodinntaket i nordmenns kosthold kommer fra meieriprodukter. Les om hvorfor melk er viktig og hva melk bidrar med i kostholdet vårt.

Derfor trenger du kalsium

Nordmenn som spiser og drikker meieriprodukter får i snitt i seg nok kalsium. Men det gjelder ikke alle. Spesielt barn og unge får i seg mindre kalsium enn anbefalt.