Derfor trenger du proteiner

Protein er et populært næringsstoff som melk og meieriprodukter er naturlig rik på. Det er blant annet viktig for skjelettet og musklene våre*.

Byggesteiner i kroppen

Proteiner blir ofte beskrevet som kroppens byggesteiner som bidrar til å bygge og reparere vev i kroppen. De er særlig kjent for å bidra til vekst og vedlikehold av muskelmasse. Proteiner er også viktig for å opprettholde et normalt skjelett, i tillegg til å inngå i enzymer, hormoner og viktige transport- og lagringsmolekyler, og støtte immunforsvaret vårt. 

Proteiner består av forskjellige aminosyrer som settes sammen i ulike kombinasjoner. Det finnes 20 forskjellige aminosyrer, hvorav ni kalles essensielle aminosyrer. Det betyr at kroppen ikke kan produsere dem selv, og må få dem tilført gjennom maten vi spiser. Kjøtt, fisk og melk er eksempler på matvarer som inneholder alle de essensielle aminosyrene, og som derfor anses som gode proteinkilder. 

Hvor mye protein trenger jeg?

For friske voksne bør protein utgjøre 10-20 % av det totale energiinntaket, som vil si ca. 0,8 g protein per kilo kroppsvekt hver dag (1). En person på 70 kg bør derfor få i seg omtrent 60 gram protein daglig. Det er som regel enkelt å sette sammen et kosthold som gir deg nok protein. Det handler om å inkludere litt proteiner i hvert måltid. Gode kilder til proteiner er melk og andre meieriprodukter som ost og yoghurt, rent kjøtt, fisk, egg, kornvarer, bønner, linser, erter, nøtter og frø. 

Kan man ha økt behov?

Visse grupper kan ha økt behov for proteiner. Dette gjelder gravide og ammende kvinner, idrettsutøvere, eldre og personer som er i ferd med å komme seg etter sykdom eller skade. For eldre voksne over 70 år anbefales det at ca. 18 % av daglig energiinntak kommer fra protein, noe som tilsvarer 1,2 g protein per kg kroppsvekt per dag. Litt ekstra proteiner kan bidra til å motvirke gradvis tap av muskelmasse ved økende alder (1) 

Grupper med økt proteinbehov kan som regel dekke dette gjennom vanlig mat og drikke. Det gjelder å ha et bevisst forhold til å inkludere gode proteinkilder i alle dagens måltider. Dersom appetitten er dårlig og matinntaket er lavt samtidig som man har et økt behov, kan man risikere å få i seg for lite protein. I slike tilfeller kan noen ha nytte av energi- og protein-berikede meieriprodukter som Biola® E+®. 

Får nordmenn i seg nok protein?

Ifølge den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Norkost 4 fra 2024, får de fleste i seg tilstrekkelig med proteiner gjennom kosten. I snitt får voksne nordmenn i seg 96 gram protein per dag. Det tilsvarer 18 % av deres daglige energiinntak. Menn får i seg litt mer enn kvinner, i gjennomsnitt 111 g mot 83 g per dag (2). 

Velg naturlig proteinrik mat 

Melk og meieriprodukter er naturlig proteinrike matvarer som vi alle anbefales å innta 3 porsjoner daglig av. Grunnen til det er at melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium og jod i kostholdet vårt. I tillegg inneholder melk andre viktige næringsstoffer som riboflavin og vitamin B12. Med ett glass melk, to skiver ost og en porsjon yoghurt i løpet av en dag, får du både proteiner av god kvalitet og andre nyttige næringsstoffer på kjøpet. 

 

*Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar proteiner til å opprettholde et normalt skjelett. Proteiner bidrar også til å opprettholde muskelmasse og til vekst i muskelmasse. 

 

Kilder:

1. Referanserverdier for energi og næringsstoffer, Helsedirektoratet 2023 

2. Norkost 4