Foreldre med baby spiser frokost

Jod er viktigere enn du tror

Jod er et sporstoff som bidrar til normal dannelse av skjoldbruskhormoner. Hormonene er nødvendige for normal vekst, utvikling og en rekke stoffskrifteprosesser i kroppen. Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet.

Jodmangel er spesielt alvorlig for gravide, men det lille sporstoffet er viktig å få i seg gjennom hele livet. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jod til barns normale vekst og til normal kognitiv funksjon. Jod er også viktig for at nervesystemet skal fungere normalt.

Jodmangel i 1950 og 2016

På 1950-tallet var jodmangel vanlig i Norge, spesielt i områder på Østlandet hvor fiskeinntaket var lavt. Myndighetene valgte på den tiden å jodberike dyrefôret. Hovedsakelig var dette for å bedre dyrehelsen, men tiltaket gjorde at melk og meieriprodkukter ble den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. Mager saltvannsfisk er en viktig kilde til jod, men er kun en betydelig kilde for de som spiser dette regemessig. 

Som følge av berikningen av dyrefôret på 1950-tallet forsvant jodmangel nærmest over natta, og siden har sporstoffet blitt viet lite oppmerksomhet. I 2016 la imidlertid Nasjonalt råd for ernæring frem en rapport, hvor de uttrykte stor bekymring for jodmangel i deler av befolkningen. Gravide og fertile kvinner med lavt inntak av fisk og meieriprodukter, som ikke tar jodtilskudd, står i fare for å ha mangel. Dette vekker stor bekymring fordi jodmangel kan ha betydning for fosterets utvikling. 

Får du nok jod?

Anbefalt daglig inntak er 150 mikrogram for alle over 10 år. Gravide og ammende har et økt behov for jod på henholdsvis 150 og 175 mikrogram hver dag.

Meieriprodukter bidrar med om lag 60 % av jodinntaktet i det norske kostholdet. For å sikre inntaket av jod har Helsedirektoratet har konkretisert anbefalingen om tre porsjoner meieriprodukter om dagen, og tydeliggjort viktigheten av å spise fisk. I tillegg trekkes viktigheten av jodtilskudd frem for de som av ulike årsaker utelater melk og fisk i kostholdet. I Norge bidrar jodberiket salt svært lite til inntaket. 

 

Smaksatt Tinemelk uten tilsatt sukker eller søtstoff

Er det mulig å lage en smaksatt melk uten tilsatt sukker eller søtstoff, som smaker så godt, spør du? Ja, svarer vi.

Derfor er brunost til barn greit

Brunost inneholder viktige næringsstoffer for barn i vekst. Innholdet av kalsium og jod gjør brunost til et godt valg blant mange andre søtpålegg. Nå finner du også en brunost tilsatt jern! Velg Junior fløtemysost.

Hva inneholder prim og brunost?

Du trodde kanskje at all brunost inneholder jern? Det gjør det ikke lenger. I dag er bare brunost og prim til barn tilsatt jern. Brunost og prim inneholder flere næringsstoffer, blant annet kalsium, jod, folat og B12.