Foreldre med baby spiser frokost

Derfor trenger du jod

Jod er spesielt viktig for unge kvinner og gravide. Melk er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. To glass melk og en porsjon yoghurt dekker omtrent 60 % av mengden du trenger.

Jod har flere funksjoner i kroppen

Jod bidrar til hjernens kognitive funksjon, men er også viktig for energiomsetningen og at nervesystemet skal fungere normalt*. Jodmangel er spesielt alvorlig for gravide, men det lille sporstoffet er viktig å få i seg gjennom hele livet.

Får du i deg nok jod?

Voksne over 10 år bør få i seg 150 mikrogram jod hver dag. Gravide og ammende trenger henholdsvis 175 og 200 mikrogram jod hver dag (1).

Melk er den viktigste kilden til jod i norsk kosthold (2). Mager saltvannsfisk har også et naturlig høyt innhold av jod. For å sikre at man får i seg nok jod anbefaler Helsemyndighetene tre porsjoner magre melkeprodukter hver dag. Minst to av porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. I tillegg bør vi spise to til tre fiskemiddager i uken, og bruke fisk som pålegg.

Historien om jod i Norge

Før 1950-tallet var jodmangel vanlig i Norge, spesielt i områder på innlandet hvor fiskeinntaket var lavt. Myndighetene valgte å berike dyrefôret med jod for å bedre dyrehelsen. Tiltaket gjorde samtidig at melk og melkeprodukter ble den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. Jod ble nemlig også overført til melka.

Som følge av berikningen av dyrefôret på 1950-tallet forsvant jodmangel nærmest over natta. Det lille sporstoffet har siden fått lite oppmerksomhet, men dette endret seg i 2016. Nasjonalt råd for ernæring la i 2016 frem en rapport, som viste at enkelte deler av befolkningen har for lavt jodinntak. Unge kvinner som spiser og drikker lite fisk og melkeprodukter anbefales derfor å ta jodtilskudd.

Tre porsjoner melkeprodukter om dagen bidrar til at man får i seg nok jod

Og kan for eksempel være:

  • et glass melk: 2 dl gir ca. 30 mikrogram jod (20 %')
  • et beger yoghurt: 150 gir ca. 20 mikrogram jod (13 %')
  • brunost på en brødskive: 20 g gir ca. 40 mikrogram jod (27 %')
  • en porsjon saltvannsfisk: 200 g gir ca. 560 mikrogram jod (373 %')

'av referanseverdien


*Som en del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar jod til normal kognitiv funksjon, normal energiomsetning og til at nervesystemet fungerer normalt. Jod bidrar også til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og til at skjoldbruskkjertelen fungerer normalt.

 

Kilder:

  1. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
  2. Norkost 3