tine.no
Dame tøyer hamstring sittende utendørs
Foto: iStock

5 øvelser for å tøye hamstring

Det er ikke bare innenfor yoga vi trenger å ha fleksible hamstrings, det er gunstig i de fleste aktiviteter, som løping, sykling eller vanlig gange. I denne bildeserien viser jeg noen enkle øvelser for tøying av hamstring. Har du ikke et yogabånd, kan du bruke et tau eller et skjerf.

Hamstring  består av tre muskler på baksiden av låret. De tre musklene, biceps femoris, semitendinosus og semimembranosus bøyer kneet og strekker låret. Disse funksjonene er avgjørende når vi løper, går og hopper.

Overstrekking av hamstringsmuskulaturen er en vanlig idrettsskade og kan skyldes utilstrekkelig oppvarming.

I yoga er hamstring en svært viktig muskelgruppe. Hvis vi er flinke til å tøye hamstring vil vi bli mer fleksibel og kan utføre asanene mer korrekte. Vi reduserer også sjangser for skader. 

Øvelse 1: Uttanasana

Still deg i en stående posisjon og strekk ut beina helt. Slik at du har en god og rett holdning gjennom hele kroppen. Forsiktig bøyer du deg frem, mens du fremdeles har strake bein. Når det starter å stramme bak lårene, tar du tak i motsatt albu med hendene dine og lar hode og overkropp henge avspent nedover Slapp av i nakke.

Du trenger ikke henge så lenge her, men ca 5-10 pust. Kom rolig tilbake til stående.

Øvelse 2: Hasta Padangusthasana

Finn frem båndet ditt og plasser under høyre fotsåle. Dersom du har problemer med balansen, så kan du enten holde deg inntil en vegg, eller stå med ryggen mot veggen og ha beinet strak ut. Fleks godt på foten så vi  beskytter kneleddet. Forsiktig jobber du med å strekke beinet helt ut, mens du holder et godt tak i båndet. Dette er også en øvelse som gir god balansetrening og mobilitetstrening i det beinet som fortatt har kontakt med matten. Dersom du ønsker kan du gjøre denne øvelsen liggende på matten. Hold stillingen i alt bra 1-3 minutter . Gjenta på venstre siden.

Kvinne tøyer hamstring stående med bånd
Kvinne tøyer hamstring liggende med bånd

Øvelse 3: Janu Sirsasana

 

Sett deg opp og strekk ut høyre bein rett frem foran deg. Bøy venstre kne og plasser foten på innsiden av høyre lår. Får du vondt i venstre kne, kan du støtte kneet opp med en pute. Plasser båndet under høyre tå-balle og forsiktig dra deg selv ned, ved hjelp av armmusklene dine (ikke skuldre eller nakke). Husk å ha skuldrene vekk fra ørene hele tiden slik at vi beholder en god holdning. Hold stillingen i 3-4 minutter Gjenta på venstre side.

Du kan også strekke ut begge beina samtidig og jobbe akkurat på samme måte her i Paschimottanasana.

Dame tøyer hamstring med strikk, sittende

Øvelse 4: Parsvottanasana

Har du blokker eller to tykke bøker kan det være lurt å bruke disse. Men det er ikke nødvendig. Start i stående tadasana stilling. Ta et godt steg tilbake med høyre fot. Plasser høyre fot i en 15 graders vinkel. Venstre fot peker rett frem. Forsiktig kan du bøye overkroppen frem og tenke deg at hode skal i retning leggen din. Plasser hendene på blokkene. Holde stillingen i 2 minutter før du bytter bein.

Dame tøyer hamstring, en og en fot
Dame tøyer hamstring, én og én fot

Øvelse 5: Trikonasana

Start i stående tadasana stilling. Ta en godt steg tilbake med høyre fot. Plasser høyre fot i en 90 eller 45 graders vinkel (hva kneet tillater deg). Venstre fot peker rett frem. Før armene strakt ut fra siden. På utpust kan du rolig komme ned med overkroppen- Plasser venstre hånd på utsiden av venstre fot. Bruk blokk eller en bok for å justere deg. Holde stillingen i 2 minutter før du bytter bein.

Dame tøyer hamstring, stående

 

Relatert

Tre tips for bedre kroppsholdning

Kjenner du deg igjen i fremoverlente skulde, krum rygg og bitende smerter? Fortvil ikke – med disse tre tipsene kan du bedre holdningen din!