Gamalost frå Vik er en fast muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden.
Navnet skulle tilsi at osten er lagret lenge, men etter kun 2 ukers lagring pakkes osten og sendes til din butikk. Det er flere teorier om navnet «Gamalost»;
• At osten ble lagret i lang tid på stølene
• At osten ble laget av de eldre som hadde kunnskapen
• At det var osten man lagde i «gamle dager»
I tillegg til å ha mottatt Sølvmerket under Oste-VM i 2023, er Gamalost frå Vik også tildelt "Beskytta geografisk nemning" og det høythengende kulturmerket "Olavsrosa" fra Norsk Kulturarv.
Gamalosten er et tradisjonsrikt produkt og har fått internasjonal oppmerksomhet på grunn av sin unike umamismak. Osten inneholder hele 54% protein og er svært mager med bare 0,6% fett. Den er saltfattig og et rent naturprodukt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Så blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv. Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.