Gamalost frå Vik® er en norsk tradisjonsost i verdensklasse! Under Oste-VM i 2023 ble den hedret med sølvmerket.
-
Gamalost frå Vik er en fast muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden.
Navnet skulle tilsi at osten er lagret lenge, men etter kun 2 ukers lagring pakkes osten og sendes til din butikk. Det er flere teorier om navnet «Gamalost»;
• At osten ble lagret i lang tid på stølene
• At osten ble laget av de eldre som hadde kunnskapen
• At det var osten man lagde i «gamle dager»
"Gamalost frå Vik" er vernet som "Beskytta geografisk nemning", og i tillegg har gamalosten fått tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.
Gamalosten er et tradisjonsrikt produkt og har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager med bare 0,6% fett og inneholder hele 54% protein. Den er saltfattig og et rent naturprodukt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Så blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv. Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.
-
pasteurisert skummet melk, syrekultur og muggkultur
-
Inneholder melk eller produkter framstilt av melk
-
energi 940 kJ ( 221 kcal) fett 0,6 g -hvorav mettede fettsyrer 0,4 g karbohydrat 0 g -hvorav sukkerarter 0 g protein 54 g salt 0,05 g pantotensyre 1,3 mg molybden 10 µg kalsium 150 mg (19 %') vitamin K 83 µg (111 %') riboflavin 0,75 mg (53 %') vitamin B12 0,78 µg (31 %') fosfor 530 mg (76 %') sink 2,8 mg (28 %') selen 20 µg (37 %') jod 44,0 µg (29 %') biotin 27 µg (54 %') ' av referanseverdien Saltinnhold er beregnet fra råvarens naturlige innhold av natrium Naturlig laktosefri (<0,01 g laktose pr 100 g ost)
-
Kjølevare 0 °C - 4 °C.
-
- 150 g, foliepakket