Gamalost – sprek og vernet hundreåring
Det sies at Gamalost har røtter helt tilbake til vikingtida. Siden Gamalosten ikke er kjent i andre land, kan den sies å være typisk norsk.
Å lage Gamalost er en kunst
Gamalost produseres av skummet melk, og kun det. Den blir ikke engang tilsatt salt. Ostemassen skilles fra mysen, formes og kokes i myse. Deretter blir osten dusjet med en kultur av muggsoppen Mucor mucedo. Dette er en helt spesiell muggsopp som kun brukes til Gamalost.
Lodne nøster på lager
Den rendyrkede Gamalost-muggen vokser meget fort, og bare noen få døgn etter ystingen ser Gamalostene ut som store, lyse langhårede nøster. Muggen blir strøket inn i osten, og selve ostestoffet blir modnet utenfra og innover. Det er grunnen til at osten ofte er lysere inn mot midten enn ytterst ved kantene.
Gamalost for nybegynnere
En god Gamalost skal være lys gyllenbrun i fargen, massen skal være saftig og grov, og smaken skarp og appetittvekkende. Den bør oppbevares kjølig og godt innpakket i en krukke med lokk, eller osteklokke er å anbefale. Gamalost kan med fordel fryses, hel eller i stykker.
Gamalost er tilnærmet fettfri
Gamalost er utvilsomt noe av det sunneste du kan ha på brødskiven. Osten er tilnærmet fettfri samtidig som proteininnholdet er på hele 50 prosent. Gamalost bør prøves i ganske tynne skiver og med litt TINE Ekte Smør eller TINE Rømme på. Da er den en delikatesse, og den fortjener mer oppmerksomhet både av eldre og yngre.