Fremdeles melker TINE-bøndene kyrne på 900 setre hver sommer
Seterdrift med melkekyr på fjellbeite er en over tusen år gammel tradisjon i Norge.
TINEs egen historie begynte på et setermeieri i 1856, og fremdeles melker våre bønder kyrne på 900 setre hver sommer.
Det er få ting som kan måle seg med sommeren i den norske fjellheimen. Bare spør TINE-bøndene som tar med melkekyrne til fjells på sommerbeite, der både barn, besteforeldre og naboer gjerne hjelper til på setra.
Den norske setertradisjonen er mangfoldig, men har alltid handlet om å forvalte naturen godt. Mens dyra nyter lyng og gress på fjellet, kan gresset som vokser hjemme på gården spares til å bli et saftig og næringsrikt vinterfôr. Slik kan bonden gi melkekyrne det beste de vet, året rundt.
I mange generasjoner måtte budeiene selv lage ost og smør av den ferske melka. I dag kommer TINEs melkebiler opp selv de bratteste seterveiene for å hente det kyrne gir oss som takk for fjellturen: Kanskje verdens fineste melk.
På Selstali Seter ved Gaustatoppen, for eksempel, lager seterfolket både rømme, smør, ost og prim av melka fra kyrne.
Reiser du innom Tronstadsetra i Leksvik i Nord-Trøndelag en helg, får du både lapper, sveler og vafler med seterlaget gomme.
Og besøker du Haverdalseter i Rondane, har de ikke bare rømmegrøt på menyen. Her får du også nydelig thaimat hver lørdag
Har du lyst til å oppleve seterlivet på nært hold? Denne sommeren kan du finne TINEs melkebønder på over 900 setre rundt i landet. Flere av dem serverer deg gjerne ekte seterkost!