Kyr på bro

Fremdeles melker TINE-bøndene kyrne på 900 setre hver sommer

Om sommeren drar vi alle på fjelltur. Sånt blir det god melk av.

Seterdrift med melkekyr på fjellbeite er en over tusen år gammel tradisjon i Norge.

TINEs egen historie begynte på et setermeieri i 1856, og fremdeles melker våre bønder kyrne på 900 setre hver sommer.

Rausjødalen setermeieri (1856)

Det er få ting som kan måle seg med sommeren i den norske fjellheimen. Bare spør TINE-bøndene som tar med melkekyrne til fjells på sommerbeite, der både barn, besteforeldre og naboer gjerne hjelper til på setra.

Den norske setertradisjonen er mangfoldig, men har alltid handlet om å forvalte naturen godt. Mens dyra nyter lyng og gress på fjellet, kan gresset som vokser hjemme på gården spares til å bli et saftig og næringsrikt vinterfôr. Slik kan bonden gi melkekyrne det beste de vet, året rundt.

I mange generasjoner måtte budeiene selv lage ost og smør av den ferske melka. I dag kommer TINEs melkebiler opp selv de bratteste seterveiene for å hente det kyrne gir oss som takk for fjellturen: Kanskje verdens fineste melk.

Selstali Seter ved Gaustatoppen, for eksempel, lager seterfolket både rømme, smør, ost og prim av melka fra kyrne.

Reiser du innom Tronstadsetra i Leksvik i Nord-Trøndelag en helg, får du både lapper, sveler og vafler med seterlaget gomme.

Og besøker du Haverdalseter i Rondane, har de ikke bare rømmegrøt på menyen. Her får du også nydelig thaimat hver lørdag

Har du lyst til å oppleve seterlivet på nært hold? Denne sommeren kan du finne TINEs melkebønder på over 900 setre rundt i landet. Flere av dem serverer deg gjerne ekte seterkost!

Vi er stolte av de dyktige bøndene våre