Mann med kvist og grøt i skål

Melkebonden er på jobb hver eneste dag - også på selveste julaften

På låven sitter nissen. Også på julaften.

De fleste av oss vet hva slags jul vi drømmer om. Den handler om tid sammen, og om å ta seg godt av de vi er glad i. For melkebonden Kalle Mæland Nilsen i Stavanger handler det om både folk og dyr.

Norske gårder er norske juletradisjoner

Hjemme på melkegården Ullvang rusler han over tunet for å se til kyrne sine hver eneste dag, også på selveste julaften. Slik er det på alle de 9 000 store og små TINE-gårdene over hele Norge – gårder som gir oss mye mer enn melk til julegrøten. De bærer også tradisjonene som vi samles om hver gang julen ringes inn.

  • Juletreet som hentes fra skogen og pyntes i stua.
  • Kornet fra åkeren som bindes sammen for at småfuglene skal få noe godt.
  • Grøtfatet som settes ut til fjøsnissen som takk for hjelpen på gården.

Og som alltid er borte neste dag, til barnas store forundring. Livet på gårdene har gitt oss mange rike juletradisjoner, og Kalle er glad i dem alle.

Men livet på Ullvang handler selvsagt også om arbeidet som må til for å lage melk av ypperste kvalitet, hver dag, året rundt. Også på julekvelden.

Kua mi jeg takker deg

Når Kalle inviterer venner og naboer til den årlige julesamlingen på låven, der nissen kommer på traktor og orkesteret spiller til julesangene, vet alle hvem som skal ha takk for koppen med varm kakao. Det er melkekyrne som hviler i fjøset
ved siden av.

De som Kalle pynter litt ekstra for når julekvelden kommer, som takk for det de gir oss hver eneste desemberdag:

Kanskje verdens fineste julemelk

Vi er stolte av de dyktige bøndene våre