Kontrastbilde norske bønder i dag og før

Norske bønder ligger helt i teten på innovasjon og nye løsninger

Torill Midtkandal visste det med én gang hun og mannen Johan innså at de trengte et bedre fjøs på melkegården Øvreeide hjemme i Stryn. Hun ville tegne det selv.

Hun ville gi kyrne mer plass og roligere hvilerom, finne et bedre foringssystem og en melkerobot som gir kyrne frihet og familien mer tid. Torill ville jobbe smartere og bygge for framtida. Med kloke grep koblet de sammen nytt og gammelt.

Den 110 år gamle fjøsdelen er fortsatt i bruk – vegg i vegg med ny teknologi i verdensklasse.

Resultatet: Melkebilen henter nesten dobbelt så mye melk på Øvreeide i dag som for ti år siden, samtidig som Torill og Johan endelig kan ha familietid sammen på kveldene.

Norske bønder bruker fortsatt mye tid sammen med kyrne i fjøset, men mindre tid på tungt manuelt arbeid

– Det er mange som ikke har fått med seg at norske bønder ligger helt i teten på innovasjon og nye løsninger. Vi er fortsatt mye sammen med kyrne i fjøset, men bruker mye mindre tid på tungt, manuelt rutinearbeid. Nå har både
dyra og vi en bedre hverdag, forteller Torill.

Historien om TINE er historien om tusenvis av slike driftige, norske melkebønder som i flere generasjoner har stått grytidlig opp hver morgen og tenkt: Hvordan kan vi gjøre dette enda bedre?

Norske bønder ligger helt i teten på innovasjon og nye løsninger Bilde

Norge startet det første meierisamvirket nord for alpene

Det begynte med de 25 Østerdalsbøndene som i 1856 slo seg sammen, bygde nytt setermeieri i Rausjødalen og startet det første meierisamvirket nord for alpene. De ble gründerne som startet TINEs historie. I dag eies TINE av ni tusen små og store melkegårder over hele Norge, som samarbeider om å gjøre hverandre bedre. Vi har fagkompetanse i verdenseliten, vi er raske til å ta i bruk ny teknologi – og vi har vår egen avdeling for forskning og utvikling.

Vi i TINE er stolte av bøndene våre

Men viktigst av alt: Vi har melkebønder som Torill. Dyktige, nytenkende fagfolk som alltid tenker at det må finnes en enda bedre måte å gjøre jobben på. Det er de som har tatt oss videre i 160 år. Og det er de som nå tar TINE inn i framtida.

Vi er stolte av de dyktige bøndene våre