Slik lager du ditt eget biehus på minutter

Har du lyst å bygge et biehus selv, men er usikker på hva du skal gjøre? Her viser vi hvordan du kan lage biehus ved hjelp av ting du har liggende hjemme i huset eller enkelt kan få tak.

Bruk naturens egne materialer

Biene liker ubehandlet tre og annet organisk materiale. Plast eller andre syntetiske elementer vil ikke fungere så bra. Trestubber og vedkubber derimot er som skapt for å lage hjem til biene. Du borer hull i kubbene og stabler de deretter med hullene ut. Du kan også bunte sammen hule plantestengler som hundekjeks eller bambusrør, kutte de til slik at de blir ca 10 cm lange og putte de i en avkappet juicekartong. Sørg for at rørene er tette i bakkant.

trerot

Lag mange hull

Biene liker mange og ganske trange hull for å legge eggene sine. Etter at eggene er lagt tetter de hullåpningen for å beskytte eggene. Det er derfor viktig at hullene ikke har for stor diameter. 4-7 mm er passe. Hullene må også være dype nok, 8-10 cm er perfekt.

Hvor skal jeg plassere huset når det er ferdig?

Bier liker sol, så finn en plass i sola og heng det der. De liker også at det er litt rolig, så ikke heng det rett ved verandadøra hvor det er mye trafikk med barn og dyr som løper inn og ut.

Bier er også avhengig av å finne mat, så heng det gjerne nært et blomsterbed eller i hagen. Huset bør helle ikke henge for høyt over bakken1 til 1,5 meter over bakken er fint.

insekthotel

Så enkelt kan du altså lage ditt eget biehus. Det trenger ikke ta mer enn noen minutter, men har stor betydning for biene. Lykke til!

Slik lager du et biehus ved hjelp av en juicekartong og et bambusrør

Programleder Stian Sandø viser deg hvordan

Miljøagentene vs. Designere

Se hvem lager det beste biehuset

Slik gjør du hagen perfekt for bier

Å sette opp biehus er essensielt for å gi biene steder å yngle. Men de trenger også nærhet til mat for å trives og flytte inn i biehuset ditt. Mat for biene er blomster og planter. Som alle andre levende vesener trenger også bier og humler næring. Er du heldig har du villplanter i eller rundt hagen som biene liker. Men du kan også sette ut planter og blomster som sikrer tilførselen på mat.

10 ting du kanskje ikke visste om bier og biehus

Hva er forskjellen på honningbier og villbier? Hva er årsaken til bieproblematikken? Her finner du svarene på noen av de viktigste spørsmålene om bier og biehus.

Hvordan henge opp biehuset

Det er enkelt å sette opp huset, men vi har noen tips og triks til deg slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker.

Sunniva® - Hjem til naturen

Biene gjør en fantastisk innsats for kloden vår. De pollinerer planter, trær, vekster og busker. Alt som er grønt i naturen trenger derfor bienes hjelp. Men antallet villbier i verden synker drastisk og har gjort det lenge. Villbiene er truet av omlegging i landbruket. Færre blomsterenger medfører færre boplasser for biene og dårlig mattilgang. Skogbranner og kunstgjødsel som gir høyt gress er også med på å redusere biebestanden.

Merkevarer