Hvordan henge opp biehuset

Det er enkelt å sette opp huset, men vi har noen tips og triks til deg slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker.

Å sette opp huset kan knapt bli enklere. Heng det på en skrue på husveggen eller en kvist som kan fungere som knagg i et tre.

Vi kan dessverre ikke gi deg noen garanti for at du får gjester, men vi har noen tips slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker:

  • Biene trives best i grønne og åpne landskap. Det er størst sjanse for å få gjester i biehuset ditt hvis du har blomster, trær og busker i nærheten. Du trenger ikke sette blomster rett utenfor huset, noen meter til nærmeste plante holder fint. 
  • Du kan sette det i hagen, i bakgården eller på verandaen, så lenge det ikke er altfor langt å fly til buskas og vekster.
  • Sett huset i sola! Biene trives best i sollys. Finn en solrik plass å henge huset ditt på.
  • Det bør ikke henge altfor høyt, 1 til 1,5 meter over bakken er perfekt.
  • Biene liker ikke for mye forstyrrelser. Unngå å sette huset rett ved en inngangsdør eller sandkasse med mye barn og steder med mye trafikk.

Huskeregler når sesongen er over

Ikke kast huset. Selv om biehuset ser tomt ut, kan det ligge mange egg der som klekker neste vår. Ta godt vare på huset, sett det gjerne i garasjen eller et annet kaldt sted, og heng det opp igjen til våren. Får du ikke gjester i år, kan det godt hende biene finner veien neste år. Det er derfor lurt å henge huset på samme sted hver gang slik at biene finner frem. Biehuset er laget av et materiale som varer i mange år.

Huset skal ikke rengjøres eller renses. Det bor larver i hullene så da kaster man eventuelt mange bier.

Slik ser det ut når en bie finner ledig rom i biehuset

Gi villbiene et hjem med sunniva sitt biehus

Les mer her

Hvordan henge opp biehuset

Det er enkelt å sette opp huset, men vi har noen tips og triks til deg slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker.

Slik lager du ditt eget biehus på minutter

Har du lyst å bygge et biehus selv, men er usikker på hva du skal gjøre? Her viser vi hvordan du kan lage biehus ved hjelp av ting du har liggende hjemme i huset eller enkelt kan få tak.

Slik gjør du hagen perfekt for bier

Å sette opp biehus er essensielt for å gi biene steder å yngle. Men de trenger også nærhet til mat for å trives og flytte inn i biehuset ditt. Mat for biene er blomster og planter. Som alle andre levende vesener trenger også bier og humler næring. Er du heldig har du villplanter i eller rundt hagen som biene liker. Men du kan også sette ut planter og blomster som sikrer tilførselen på mat.

10 ting du kanskje ikke visste om bier og biehus

Hva er forskjellen på honningbier og villbier? Hva er årsaken til bieproblematikken? Her finner du svarene på noen av de viktigste spørsmålene om bier og biehus.

Finn bien i korken!

Bli med i Sunniva juice konkurranse! Finn bie med kode i korken og bli med i trekningen av en unik opplevelse i en av Norges tretopphytter. Alle som registrerer kode vil få tilsendt et bie-hus.

Merkevarer