Slik gjør du hagen perfekt for bier

Å sette opp biehus er essensielt for å gi biene steder å yngle. Men de trenger også nærhet til mat for å trives og flytte inn i biehuset ditt. Mat for biene er blomster og planter. Som alle andre levende vesener trenger også bier og humler næring. Er du heldig har du villplanter i eller rundt hagen som biene liker. Men du kan også sette ut planter og blomster som sikrer tilførselen på mat.

Tenk sesong

Det er viktig å huske på at biene trenger mat gjennom hele sesongen. Sett ut vekster som blomstrer til forskjellig tid.

Bruk plassen du har

Til en veranda er det ypperlig med blomstrende urter, det liker biene. Deilig til matlaging er det også. Sett ut for eksempel rosmarin, oregano, mynte, salvie, lavendel eller timian. Da vil du nok få besøk av våre pollinerende venner.

Sommereng

Har du en litt større hage, kan du vurdere å gjøre om en del av hagen til eng. En av grunnene til at biene sliter med å finne yngleplass, er fordi folk flest har blitt opptatt av å ha en sirlig opparbeidet hage fritt for villniss og naturlige vekster. Men biene elsker villblomster, så å lage en blomstereng er noe av det beste du kan gjøre for biene.

Sommereng

Å lage en eng krever ikke veldig mye innsats. Tvert i mot, det handler om å la den naturlige vegetasjonen gro. Men det hjelper hvis jorden er tørr, og gjerne luk bort de verste ugresstustene.

Villblomster biene liker er blant annet kløver, løvetann, blåklokke, knoppurt, oksetunge, forskjellige erteplanter, rødknapp, blåknapp, tistler og mange fler.

Busker og stauder

Det finnes nesten ikke grenser for hvor mye man kan gjøre for å bieoptimalisere hagen. Har du tid og plass kan du også sette ut busker og stauder. Laurbærhegg,  blåleddved, forskjellige bærbusker, rosebusker, frukttrær, pil og seljetrær er busker biene setter pris på.

Stauder du kan plante er f.eks purpursolhatt, kattehale, tistler, sedum, ridderspore og bergknapp.

Husk: Det handler ikke om å gjøre alt, men gjøre det man har lyst til. Så gjør så mye eller lite du vil, alt hjelper. Biene blir glade, og hagen vil bli finere!

Lykke til!

 

 

Les mer her