Hvilke gjester kan man forvente besøk av

I Norge har vi 172 arter av ville, solitære bier. Disse benytter seg av ulike fasiliteter når de skal finne et sted for barna sine.

Mange av dem leter etter insektutgang på døde trær i naturen, eller sprekker og hullrom i stubber og stein. For disse artene, er biehotellene et kjærkomment tiltak. Andre biearter lever i sandjord. Til disse kan man lage sandkasser, eller holde gresset kortklipt i en nærliggende skråning slik at bakken/jordsmonnet får mye solinnstråling.


Det kan også komme gjester i biehuset som er rovdyr. Det er vepsearter som for eksempel samler bladlus og edderkopper i stedet for blomsterpollen, til barna sine. Rovdyrene har sin egen rolle i naturen, og det er ingen grunn til å jage dem bort fra terrassen. Selv om de har avskrekkende farger i svart og gult, er de ikke farlige for oss mennesker. Her er noen av gruppene som ofte er å se på biehotellene i Norge.  

Hornmurerbie (Osmia bicornis)

Murerbiene kan bli veldig tallrike når de først har slått seg ned i et område. Hornmurerbier er de første som våkner om våren. De har gyllen rød pels og to horn over munnen. Disse er nok nyttige når de samler leire som de bruker til å tette igjen hullene med. Hannene klekker først og sitter gjerne ved biehotelllet og venter på at hunnene skal komme etter. Hornmurerbiene er aktive fra april til juni

sunniva bie hornmurer
Hornmurerbier i arbeid på balkongen i 4.etasje av et bygg (NINA-huset) i Trondheim

 

Bladskjærerbier (Megachile spp.)

Bladskjærerbiene samler pollen på undersiden av bakkroppen, i stedet for på lårene som mange andre bier. De har kraftige kjever, og kommer ofte flygende med roseblader i munnen som de bruker til å tapetsere veggene inne i hotellgangene. Utgangen tettes igjen med tygd plantemasse.

 

Veggbie (Heriades truncorum) og trebier (Chelostoma spp.)

Veggbiene og trebiene er små svarte bier som kan være vanlig i biehotellet der arten er utbredt. De skilles fra maskebiene ved at de samler pollen på undersiden av bakkroppen. De bruker kvae/harpiks til å tette igjen hullene med.

sunniva bie roseblad
Rosebladskjærerbie på vei inn i biehotellet.

 

Maskebier (Hylaeus spp.)

Maskebiene er små, svarte bier som flyr rundt på små blomster for å samle pollen samtidig som de pollinerer. Maskebier heter de på grunn av tegningene de har i ansiktet, og som benyttes ved artsbestemming. Når de tetter igjen reirhullet bruker de et sekret som de skiller ut gjennom noen kjertler i munnen, og som får det til å se ut som at hullet er dekket av cellofan.

sunniva bie maskebie
Maskebie utenfor en inngang i et biehotell.
sunniva bie yngelceller
Yngelceller med pollen, nektar og egg.

 

Murerveps og graveveps

Murerveps og graveveps er rovdyr og fanger andre insekter som de paralyserer og frakter inn i hotellgangene som mat for larvene sine. Noen samler på sikader, bladlus og små sommerfugllarver, mens andre fyller hotellgangene med bedøvde edderkopper. Når de er ferdig murer de igjen gangene med leire eller kvae/harpiks.

 

sunniva bie murerveps
Murerveps på boligjakt kommer ofte til biehotellene.

 

Gullveps

Gullveps er metallisk glinsende og veldig vakre å se på, men oppførselen er kynisk og kald. Når murervepsen er inne i hotellet og pleier hjemmet sitt, ligger gullvepsen på lur og venter utenfor. Idet murervepsen forlater hotellet på jakt etter mer mat, kommer gullvepsen frem. Den lurer seg inn i hotellet uten å bli oppdaget, og legger egget sitt ved siden av murervepsen sitt egg. Murervepsen fortsetter som vanlig og murer til slutt igjen hullet. Gullvepslarven kvitter seg med murervepslarven, og etterhvert er det bare gullvepslarven igjen inne i gangen som spiser av matlageret.

sunniva bie gullveps
En gullveps sniker seg inn hos andre gjester i hotellet.

 

Les mer her