Ost og kjeks med grønne og sorte oliven

Tips til ostefatet

Hva er vel koseligere enn å samles rundt et godt ostefat med venner og familie. Men hva skal du ha på ostefatet og hvor mye ost trenger du?

Komponér ostefatet etter smak og behag. Server gjerne med tørket aprikos og fiken, honning og nøtter. Prøv også en chutney med pasjonsfrukt, plomme eller pistasje- og aprikos. 

Så mye ost trenger du

Hvor mye ost du trenger, avhenger av hvordan du vil servere den. Her er noen gode tips til hvor mye ost du bør beregne til hver gjest.

 • Til ostefat: 200 g
 • Som snacks: 150 g
 • Til forrett: 50 g
 • Som dessert: 75 g

Forberedelser

Ost smaker best når den får riktig behandling. Oppbevares og behandles osten riktig, får du full glede av dens smak og karakter. Osten smaker aller best når den serveres romtemperert. Ta den derfor ut av kjøleskapet en times tid før den skal serveres, men husk å dekk den til så den ikke blir tørr.

Et smart tips er å skjære opp osten mens den er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.

Gode redskap må til

Noen ganger passer det å legge hele ostestykket på fatet, men andre ganger er det fint med delikate porsjonsbiter. Store ostestykker krever store kniver. Til mindre biter er en riflet rotkniv best. Det er mye lettere å skjære ost med en kniv som har rifler eller hull i bladet. Det tilfører luft og hindrer at osten setter seg fast i kniven. Ostehøvelen er grei til faste, hvite oster, men ofte vil vi ha litt rause ostebiter slik at høvelen ikke passer. Ha ofte flere ostekniver fordi forskjellige ostetyper lett tar smak av hverandre.

Velg riktig vin til riktig ost

Det er osten som får vinen til å synge! Smak altså først på osten, deretter på vinen, da oppnår du den optimale smaksopplevelsen. Velg tørre, lette, fruktige og aromatiske hvitviner. Tysk riesling og lettere utgaver av sauvignon blanc-druen er gode valg. Hvis du foretrekker rødvin, bør du velge en lett, bløt og fruktig vin som valpolicella fra Italia eller en bærpreget beaujolais fra Frankrike. 

Godt tilbehør til ost

Tilbehøret skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et komplement. Grønnsaker som reddik, stangselleri og paprika har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Men disse sterke smakene er ikke ideelt tilbehør hvis du serverer vin. Dette er grønnsaker som kan være på brødskiven i nistepakken, men altså ikke like godt på ostefatet.

Sett heller fram:

 • Godt brød: gjerne flere typer, grove eller fine, nøttebrød er spesielt godt egnet.
 • Nøytrale kjeks eller knekkebrød : ikke for søte, salte eller krydrede.
 • Frukt - gjerne søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, fersken og druer
 • Nøtter - både salt og ristede nøtter er godt tilbehør
 • Honning - gjør seg utrolig godt til de fleste sorter ost
 • Ulike marinerte frukter, marmelader og chutney smaker svært godt til ost
 • Servér en god skinke eller chorizo pølse til, og du har en deilig tapasrett.

Mer om Norvegia®