Triple decker sandwich på trefjøl

Slik lager du de beste ostesmørbrødene

Med noen små grep kan du heve et ostesmørbrød fra å "bare" smake godt, til å bli totalt uimotståelig. Vi gir deg enkle tips og grep du kan prøve for å heve smaken på dine egne ostesmørbrød.

1. Når man steker i en panne er det lurt å bruke 50/50 meierismør og olje. Bruk gjerne en nøytral olje som mais, raps eller druekjerne. Bruker du kun smør har det lett for å brenne seg og bli sort, men med olje oppi forhindres dette og du får i stedet en fin gyllenbrun farge. Samt en rivende god smak!

2. Bruk mer sennep! Det finnes veldig mye spennende sennep ut i verden. En god sennep kan heve en rett fra det kjedelige til det rent luksuriøse. Det lønner seg absolutt å prøve noe annet en standard norsk pølse-sennep innimellom. Fransk sennep fra Dijon er elegant, forholdsvis sterk og er ofte tilsatt med fiffige ingredienser som estragon og solbær. Engelsk sennep er definitivt den sterkeste og kan blåse hodet av deg i større doser. Favoritten vår er tysk sennep, som kommer i mange styrker, og som er syrlig, kompleks og river godt.

3. Kombinasjonen av vanlig ovnsvarme og stekeovnens grillfunksjon er super å bruke på alle typer ostesmørbrød! Start med ovn før du setter på grillen de siste to-tre minuttene av stekingen, og du får en deilig, crispy overflate.

4. Når du skal lage ostesmørbrød med saus (f. eks restene av spaghetti-sausen fra i går) er det alltid lurt å riste skivene. Du kan bruke brødristeren, eller du kan riste dem i ovnsgrillen. Fordelen med å riste under ovnsgrill fremfor brødristeren, er at du da kan velge om du bare vil riste en side, i tillegg til at du kan riste den med litt smør på, for ekstra crisp og smak.

5. Ost elsker søtsaker! En perfekt rett skal ha en harmoni og balanse i seg, og skarp eller kremete ost har veldig godt av litt selskap fra ting som inneholder sødme. Kastanjehonning eller kvede-syltetøy er klassiske eksempler, men prøv gjerne med alle typer honning, marmelader, chutney’er og syltetøy til. Tørkede frukter som fiken, daler og aprikos gjør underverker og ferske, faste frukter som pære, epler og melon er utmerkede reisefølge!.

6. Daggammelt brød blir det best toast av! Hvis brødet virker tørt, kan det reddes ved å væte overflaten med kaldt vann og ha i en oppvarmet ovn (180 grader) i noen minutter. Spesielt baguetter og hvitt brød liker dette. Når du skjærer baguett i skiver, gjør det gjerne på skrå med en skarp og tagget brødkniv. Da får du fine, store avlange skiver som ser helproffe ut.

7. Når du lager ostesmørbrød kan du trygt være raus med osten! Ostehøvler kutter ofte tynt, og lager pinglete skiver. Alternativet er å gjøre som de gjør i resten av verden; bruk en kniv og skjær grove tykke skiver. Tykke skiver gir bedre tekstur, en fin grillskorpe, og et deilig lag av lun og smeltet ost under.

8. Surdeigsbrød på rug har en flott, syrlig smak, som står veldig godt til ost. I tillegg inneholder det masse fiber. Med andre ord både sunt og velsmakende når god ost skal nytes!

9. Med friske grønnsaker eller en salat til, blir ostesmørbrødet en delikat og fullverdig middag. Å gi grønnsaker en lynrask omgang i kokende, saltet vann er et gammelt kokketriks. Ta dem ut akkurat før de begynner å bli møre og ha dem over i et isbad frem til de er helt kalde. Da kan man tørke dem med et kjøkkenhåndkle og ha dem i kjøleskapet i flere timer. Når maten skal serveres freser du dem bare kjapt i stekepanna med masse smør, og vips så har du varme, faste og fargesterke grønnsaker på et blunk.

10. Når ost varmes opp kommer det mer smak frem. De vidunderligste ting skjer når ost grilles: den karamelliseres, og den høye varmen utvikler intense aromaer og toner. Derfor trenger du ikke å bruke de mest vellagrede ostene til varme retter.

Se oppskriftene på våre beste ostesmørbrød her

Mer om Norvegia®