Gutt med brunostskive

Derfor er brunost til barn greit

Brunost inneholder kalsium og jod, noe som gjør brunost til et godt valg blant mange andre søtpålegg.

For å dekke behovet for vitaminer og mineraler er det viktig at barn spiser sunt og variert. Som en del av et variert og balansert kosthold og en aktiv hverdag, bidrar kalsium til at barns beinbygning skal utvikles normalt og jod til barns normale vekst. Brunost er også en kilde til vitamin B12, folat og magnesium.

Brunost = mye tilsatt sukker?

Mange tror at brunosten er tilsatt sukker, men det er den faktisk ikke. Alt sukkeret i vanlig brunost kommer fra melken. Melkesukkeret (laktosen) er det næringsstoffet som gir brunosten den søte smaken.

Vi har alle hørt at sukker ikke er sunt, men når Helsemyndighetene anbefaler at vi skal spise mindre sukker, så er det det tilsatt sukker de snakker om. Brunost er et godt valg blant mange andre søtpålegg fordi barna samtidig får i seg jod og kalsium – næringsstoffer som er viktige for barn i vekst*. Å spise litt brunost (omtrent en brødskive med brunost om dagen) er derfor greit**.

I artiklene "derfor trenger du jod" og "derfor trenger du kalsium" kan du lese mer om hvorfor både barn og voksne trenger jod og kalsium.

3 om dagen også til barn

Helsemyndighetene anbefaler at magre melk- og meieriprodukter skal være en del av det daglige kostholdet. Med et daglig inntak mener Helsemyndighetene tre porsjoner. Bakgrunnen for rådet er at melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet. For å dekke jodinntaket bør minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt. Den tredje kan gjerne være brunost som for øvrig også er rik på jod.

Hva inneholder brunost?

Innholdet av kalsium og jod gjør TINE brunost til et godt valg. En brødskive med 20 g lett Fløtemyseost dekker ca. 34 % av daglig anbefalt inntak av jod og ca. 18 % av anbefalt inntak av kalsium hos barn.

Dette dekker en porsjon (20 g) lett fløtemysost av barnets anbefalte daglige inntak:

  Anbefalt 2-5 år        Andel som dekkes av ca 20 g Fløtemysost
Jod       90 μg                                   34 %
Kalsium        600 mg                                   18 %
Protein       48 g                                   5 %

Tabellen gjelder anbefalt inntak for barn i barnehagealder (2-5 år)

* Som en del av et variert og balansert kosthold og en aktiv hverdag, bidrar kalsium og jod til utvikling av barns beinbygning og normale vekst.

** https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/barn/