Gutt med brunostskive

Derfor er brunost til barn greit

Brunost inneholder viktige næringsstoffer for barn i vekst. Innholdet av kalsium og jod gjør brunost til et godt valg blant mange andre søtpålegg. Nå finner du også en brunost tilsatt jern! Velg Junior fløtemysost.

Jernet er tilbake i brunosten. Fra 2001 var det ikke lenger tillatt å tilsette jern i vanlig brunost, annet enn i barneprodukter. Nå får du Junior fløtemysost tilsatt jern.

Ikke tilsatt sukker

Alt sukkeret i vanlig brunost kommer fra melken. På kjøpet får man mange viktige næringsstoffer, og spesielt jod og kalsium, som er viktig for barn i vekst. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn. Jod er viktig for hjernens kognitive funksjon. Kalsium er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Det er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod er viktig for hjernens kognitive funksjon.

Hva inneholder brunost?

Innholdet av kalsium, jod og jern gjør Junior fløtemysost til et godt valg. En brødskive med 20 g brunost Junior dekker ca 30 % av daglig anbefalt inntak av jod, ca 20% av anbefalt jerninntak og ca 15 % av anbefalt inntak av kalsium. 

Dette dekker en porsjon Junior fløtemysost av barnets anbefalte daglige inntak:

  Anbefalt 2-5 år Andel som dekkes av ca 20 g brunost
Jod 90 μg 30%
Kalsium 600 mg 15%
Protein 48 g 5%
Jern 8 mg 20%

Tabellen gjelder anbefalt inntak for barn i barnehagealder (2-5 år)

 

Derfor trenger du vitamin B12

Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske matvarer, som kjøtt, egg og melkeprodukter. Hvis du kun spiser et plantebasert kosthold er det derfor viktig å ta tilskudd av vitamin B12, men hvorfor trenger vi egentlig vitamin B12?

Smaksatt Tinemelk uten tilsatt sukker eller søtstoff

Er det mulig å lage en smaksatt melk uten tilsatt sukker eller søtstoff, som smaker så godt, spør du? Ja, svarer vi.

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at man kutter ut melk, er det viktig å vite hvordan man kan dekke behovet for næringsstoffer. Det kan være utfordrende fordi melk bidrar med en stor andel av kalsium og jod i norsk kosthold.