Gutt med brunostskive

Derfor er brunost til barn greit

Brunost inneholder viktige næringsstoffer for barn i vekst. Innholdet av kalsium og jod gjør brunost til et godt valg blant mange andre søtpålegg. Nå finner du også en brunost tilsatt jern! Velg Junior fløtemysost.

Jernet er tilbake i brunosten. Fra 2001 var det ikke lenger tillatt å tilsette jern i vanlig brunost, annet enn i barneprodukter. Nå får du Junior fløtemysost tilsatt jern.

Ikke tilsatt sukker

Alt sukkeret i vanlig brunost kommer fra melken. På kjøpet får man mange viktige næringsstoffer, og spesielt jod og kalsium, som er viktig for barn i vekst. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn. Jod er viktig for hjernens kognitive funksjon. Kalsium er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Det er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod er viktig for hjernens kognitive funksjon.

Hva inneholder brunost?

Innholdet av kalsium, jod og jern gjør Junior fløtemysost til et godt valg. En brødskive med 20 g brunost Junior dekker ca 30 % av daglig anbefalt inntak av jod, ca 20% av anbefalt jerninntak og ca 15 % av anbefalt inntak av kalsium. 

Dette dekker en porsjon Junior fløtemysost av barnets anbefalte daglige inntak:

  Anbefalt 2-5 år Andel som dekkes av ca 20 g brunost
Jod 90 μg 30%
Kalsium 600 mg 15%
Protein 48 g 5%
Jern 8 mg 20%

Tabellen gjelder anbefalt inntak for barn i barnehagealder (2-5 år)

 

Jod er viktigere enn du tror

Jod er et sporstoff som bidrar til normal dannelse av skjoldbruskhormoner. Hormonene er nødvendige for normal vekst, utvikling og en rekke stoffskrifteprosesser i kroppen. Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet.

Hva inneholder prim og brunost?

Du trodde kanskje at all brunost inneholder jern? Det gjør det ikke lenger. I dag er bare brunost og prim til barn tilsatt jern. Brunost og prim inneholder flere næringsstoffer, blant annet kalsium, jod, folat og B12.

Urovekkende lite jod hos gravide

Jod er et viktig mineral som blant annet bidrar til et normalt stoffskifte og normal hjernefunksjon. Ny forskning viser at inntak av jod er bekymringsfullt lavt blant mange gravide i Norge.