Ostefat

Ostefat

Et ostefat eller ostebord er sosial mat, og fungerer dessuten fint å servere til mange gjester. Se våre tips til valg av oster, tilbehør, drikke m.m.

Hvordan lage et ostefat
Hva et ostefat skal inneholde og hvordan det skal se ut avgjøres først og fremst av hva det skal brukes til. Anledningene kan være alt fra en forrett, dessert, ostetallerken eller til et stort ostebord.

 

Antall gjester og oster
Det skal heller ikke være like mange oster på alle typer fat. En forrett trenger ikke mer enn 1 type, f.eks Chevre Haukeli Original. Grill den lett med akasiehonning på en toast og server den med en liten grønn salat med bringebærvinaigrette og tørristede pinjekjerner.

På ostefat, der det er få som skal nyte det, kan det vøre lurt å gå ned på antall oster og opp i kvalitet. På desserttallerkenen bør det velges to eller tre oster med historie og kvalitet. En nydelig dessert kan være to godt modnede oster som Selbu blå Kraftig og Dovre Ysteri Økologisk Brie med rødvinskokt pære.

 

Tidlig eller sent på dagen
Tidspunktet når osten skal spises har også innvirkning på hvilke oster som bør velges. Tidlig på dagen passer mildere smaker enn på kvelden. På et ostefat til lunsj vil det passe med Brie Reverend, Selbu Blå mykere og Vellagret Sveitser.
 

ostefat_osteeksperten

 

Tilbehøret er nesten like viktig som osten
Før brukte vi stangselleri, paprika, reddiker og druer til ostene, nå er søtt tilbehør som tørket frukt og nøtter mer aktuelt. Det viser seg at grønnsaker har en del bitterstoffer som kan forstyrre ost- og vinsmaken. Tenk at jo saltere og mer krydret ostene er, desto søtere kan tilbehøret være. I tillegg velger vi helst fra varer som er i sesong; moden frukt og bær. Husk at noen bær er pene å se på, men har ganske syrlig smak. F.eks. er rips bedre å velge som gele eller syltetøy. Annet tilbehør, som nesten får ostefatet over på tapas (vi elsker det!), er spekemat og oliven. Vi må ha noe under osten også, og det finnes et hav av kjeks å velge i. Det kan være vanskelig å velge. Ta med en sprø, en søt og en salt så har du til de fleste. Trenger ostefatet noe mer matnyttig, er både baguetter og nøtte- og fruktbrød nydelig til.

 

Drikke
Vi er et nøysomt folk, og vi har gjerne drukket resten av rødvinen fra hovedretten til osten. Den kan ofte være noe kraftig. Velg litt lettere og mykere røde viner til ost. Hvitviner bør ha mye fruktighet og lite syre. Øl er det nye tilbehøret til ost. Velg typer med fruktighet og lite bitterhet og syre, gå på oppdagelsesferd. Det kuleste ostefatet må være tre varianter av øl, fire typer fastost i varierende lagring, litt spekemat og en mild akevitt. Det er ikke bare øl som har fått mye oppmerksomhet i det siste. Det er nå også et stort utvalg av eplejuice og -moster, og disse er godt tilbehør til oster.

 

Ostebord