Trådtrekking – hvor langt kan ostene strekkes? Vi gir deg innføring i trådtrekking

Trådtrekking – hvor langt kan ostene strekkes? Vi gir deg innføring i trådtrekking

I noen retter ønsker man at osten strekker seg til lange tråder. Det kan vi hjelpe deg med.

Trådtrekking handler om hvor langt du kan strekke osten, som vil si hvor langt proteinnettverket lar seg strekke uten å brekke. Det har å gjøre med hvordan osten er produsert, og er et mål for hvor elastisk strukturen til osten er. Trådtrekking bestemmes kun for varm ost, når osten kjøles ned blir strukturen mindre elastisk.

Mozzarella er en ost som er kjent for å ha god trådtrekking. Denne osten produseres på en spesiell måte, ved at ostemassen blir varmet i varmt vann og deretter eltet/strukket. På den måten får mozzarella en spesiell fiberstruktur som gjør at den kan trekkes ut i lange tråder når den er smeltet.

Andre oster, som for eksempel Cheddar, har en ‘kortere’ struktur, og der er trådtrekking mindre.

Ostens alder vil også påvirke trådtrekking. En ung ost har mer spenst og kan strekkes lengre, mens eldre og godt modne oster har en kortere struktur og dermed mindre trådtrekking.