Bruning – Hvordan påvirke bruningsgraden på ost? Og hvilke oster kan brunes?

Bruning – Hvordan påvirke bruningsgraden på ost? Og hvilke oster kan brunes?

Vi hjelper deg å velge riktig ost så du får den bruningen du selv ønsker.

Bruning handler om den fargen osten utvikler under steking. Den påvirkes selvfølgelig av stekeutstyret som brukes, samt temperatur og tid, og resultatet kan dermed variere. Som hovedregel måler vi bruning når osten stekes i 10 min ved 220 grader.

Bruning måles både som fargestyrke (skala fra 1 til 5) og med tanke på antall brunflekker som dannes under steking. Blir hele overflaten brun eller blir det noen få brunflekker? 

Mozzarella er en av de ostene som forventer skal ha bruning. Mozzarella bruner under steking fordi den inneholder galaktose. Galaktose er et sukkermolekyl som kommer fra nedbrytningen av laktose (skyldes fermenteringsprosessen der melkesyrebakterier bryter ned laktose for å skaffe energi).

Norvegia® inneholder ikke galaktose, og vil derfor brune mindre enn for eksempel mozzarella. 

Lettoster kan også gi litt bruning, men her er det i så fall ikke galaktose som gjør det, men proteiner som svis.

 

Bruning med Mozzarella:

LASAGNE MOZZARELLA OSTESKOLEN-17561

 

Bruning med Norvegia:

LASAGNE NORVEGIA OSTESKOLEN-17624