Kefir – «den nye greske yoghurten»?

Mange nordmenn har et kjært forhold til kefir, enten man forbinder det med minner fra barndommen da man fikk kefir og kavring på besøk hos bestemor, den gode starten på dagen eller glasset med kefir til kvelds. 

Fermentering og kefir har blitt trend

I dag er det trendy å se tilbake på gamle metoder og produkter for inspirasjon til nye oppskrifter og bruksområder. For tiden er det spesielt den urgamle foredlingsmetoden, fermentering, som utmerker seg som en av de tydeligste mattrendene. Og en av de tradisjonelle fermenterte produktene som vekkes til live igjen er den syrnede melken kefir. Kefir, som opprinnelig stammer fra høyt oppe i fjellene i Kaukasus, er nemlig nå å finne på alt fra trendy caféer i Brooklyn, til italienske pastasauser, på russiske frokostbord og til hyllene i lokale organiske butikker i California. I Toronto har det til og med poppet opp en egen kefir-bar, hvor de serverer alt fra naturell kefir til smoothies, is og parfait bowls med kefir. 

Kefir har blitt produsert i Norge siden 30-tallet

Kefir er i vinden for tiden, men den kefir er på ingen måter noe nytt – tvert imot har kefir blitt produsert i flere tusen år. Kefir har blitt produsert av TINE i Norge siden 30-tallet, da noen medarbeidere etter en studietur til Moskva fikk med seg kefirkorn hjem i kofferten. TINE brukte de samme kefirkornene i 30 år, inntil de utvidet kefirkornkulturen på 60-tallet, til de syv kefirkornkulturene som er i bruk i den dag i dag.  

– Kefir blir nok for flere fremdeles forbundet med noe «bestemor hadde i kjøleskapet», men mye tyder på at en ny bølge av yngre mennesker som tar i bruk den tradisjonsrike drikken på nye måter er på vei. Vi så det samme med gresk yoghurt, som for noen år siden plutselig ble voldsomt populært, da man oppdaget at den spesielle smaken gjorde seg ypperlig i matlaging, og en hel rekke nye bruksområder vokste frem. Kanskje er kefir «den nye greske yoghurten»? sier Amela Koluder, merkeutvikler i TINE. 

Kefir har svært mange bruksområder 

Kefir kan brukes til svært mye, og brukes på mange forskjellige måter på tvers av ulike land og kulturer. Her til lands har kefir tradisjonelt sett enten blitt drukket alene, brukt til baking eller over frokostblanding. I andre land er kefir for eksempel fast inventar på middagsbordet ved siden av sterk mat, eller sett på som en helsefremkallende leskedrikk.  

TINE Kefir er den eneste ekte kefiren i Norge

TINE Kefir er den eneste ekte kefiren i Norge, og inneholder minst seks ulike melkesyrebakterier og to ulike gjærarter. Kefirkorn er en betegnelse på de blomkållignende strukturene av melkeprotein og melkekarbohydrater som omslutter melkesyrebakterier og gjær, som omdanner søtmelk til kefir. Når kefiren er ferdig syrnet, fjernes kefirkornene fra kefiren og kan brukes om igjen til å lage ny kefir. Den prikkende konsistensen gjør kefiren helt unik sammenlignet med andre syrnede melkeprodukter. Kefir er også ganske tykk i konsistensen, og har en frisk og rik aroma. Det er denne kombinasjonen som gir den friske og rike smaken, og gjør kefir til både en spennende tilsetning i matlaging, eller bare til å drikke bart.