Blåmuggost på fjøl med brokkoli

Blåmuggost - en smakfull fornøyelse

For de fleste ostetyper er mugg en trussel for kvaliteten. Men ved produksjon av blåmuggoster er mugg både ønsket og nødvendig for å skape det pikante særtrekket i smaken.

Det er muggkulturen som gjennom sin spalting av melkefettet gir den karakteristiske smaken som vi kjenner så tydelig på blåmuggosten. 

Gjenglemt matpakke ble blåmuggost

Mange store oppdagelser har skjedd ved tilfeldigheter, så også med blåmuggost. Det fortelles om en gjetergutt som glemte matpakken sin i en fjellgrotte i Frankrike. Matpakken inneholdt blant annet et stykke ost som var laget av sauemelk. Da gutten senere fant matpakken igjen var ostestykket dekket av mugg. Mat skulle man ikke kaste, så gutten smakte på osten og fant at smaken var både sterk og spesiell, men det smakte faktisk godt! Dette skjedde på 600-tallet og ble starten på produksjon av blåmuggost.

Muggsopp er kultur

I det fuktige miljøet i fjellgrotten trivdes muggsoppkulturen som senere fikk navnet penicillium roqueforti. Det finnes mange ulike stammer av denne kulturen som brukes ved produksjon av forskjellige typer blåmuggost. Blåmuggost kan ystes av flere typer melk som geitemelk, sauemelk, og selvsagt av kumelk.

Prikking er kronen på verket

Selve blåmuggkulturen blir blandet inn i ystemelken. Mugg er avhengig av oksygen for å kunne utvikle seg og osten blir derfor prikket. Ved hjelp av en spesiell prikkemaskin føres nåler inn i osten som lager kanaler, slik at luft slippes til i ostes indre. Dermed blir det en jevn blåmuggmarmorering gjennom hele osten og på alle ytterkanter. 

Blåmuggost