Jordbær og skje med sukker

Sukkerinnovatøren TINE

Hva er greia med alt dette sukkerpratet? Hvor mye sukker er for mye sukker? Er fruktsukker sunnere enn hvitt sukker? Og erstattes sukkeret med noe annet når produkter lanseres på nytt som sukkerredusert?

La oss kalle en spade for en spade - sukker er og blir et komplisert tema. Mange tenker at «litt sukker er vel ikke så galt», mens andre påstår at sukker er gift. Nordmenn spiser mye sukker, faktisk hele 27 kg i året hver! TINE synes at det burde vi gjøre noe med.

Problemet er at sukker er digg, og det skal man ikke kimse av. Grunnen til at du liker sukker er kanskje årsaken til at forfedrene dine overlevde for mange år siden. De som likte søt smak, smakte seg fram og spiste næringsrike frukter og bær.

Forskjellen fra da og nå er at vi har ubegrenset tilgang til mat og sukker, og det aller meste av sukkeret vi spiser gir oss kun energi. Men hvor mye sukker er det egentlig plass til da? En 13-åring bør faktisk ikke få i seg mer enn maks 50 gram tilsatt sukker daglig hvis man skal følge kostrådene til Helsedirektoratet. Voksne kan få i seg 50-60 gram før grensen er nådd. Dette tilsvarer mengden i ca. en halv liter sukkerholdig brus.

Smaker både sunt og godt

Er det sånn at jo mer sukker du spiser, jo mer venner du deg til den søte smaken? I 2009 lanserte vi en JA- yoghurt med 3 prosent tilsatt sukker. «Kjempebra!» tenkte vi,  men jubelen varte ikke lenge. Produktet solgte ikke bra nok.  Det ble en for brå overgang rett og slett.

Siden den gang er reduksjonen gjort gradvis slik at du skal venne deg til mindre sukker og samtidig synes det er godt. Dette har bidratt til at norske ganer foretrekker en mindre søt smak på for eksempel yoghurt i dag enn for 10 år siden. Ganske genialt, ikke sant?

Nye løsninger gir mindre sukker

God smak er jo tross alt første prioritet, og det er her utfordringen ligger. TINE jobber hele tiden med å finne innovative løsninger som reduserer innholdet av tilsatt sukker og samtidig gir god smak. For eksempel kan riktig valg av yoghurtbakterier og kulturer gjøre at produktene blir mindre syrlige, og da slipper vi å søte yoghurten like mye.

Spaltet laktose/melkesukker er en annen løsning som gir en ekstra sødme. Denne metoden er blitt brukt i Tinemelk med smak. Visste du at TINE var først ute i Europa med å lage en sjokolademelk uten tilsatt sukker eller søtstoff. Nå er en rekke nye kjempegode produkter klare for å bli hentet ned fra butikkhyllene Norge over.

Resten av sukkerreisen er opp til deg som forbruker å avgjøre. Vi håper det smaker!