Bommer på sukkerinnholdet i yoghurt

Mange tror at yoghurt inneholder mye sukker, men få har et forhold til hvor mye sukker det egentlig er snakk om. Mange bommer når de blir bedt om å angi mengden tilsatt sukker i yoghurt.

Hvor mye tilsatt sukker er det i yoghurt naturell?

I naturell yoghurt skal det aldri være tilsatt sukker, men det er ikke alle klar over. TINE stilte for en tid tilbake spørsmålet: Hvor mye tilsatt sukker tror du det er i yoghurt naturell? Blant 600 personer var det bare 24 % som visste at naturell yoghurt ikke er tilsatt sukker. Over halvparten svarte at de trodde at naturell yoghurt var tilsatt et sted mellom 1 og 30 % sukker.

Hvor mye tilsatt sukker er det i fruktyoghurt?

I mindre fokusgrupper har vi spurt hva folk tenker om mengde tilsatt sukker i fruktyoghurt. Mange trodde yoghurten var tilsatt fra 10 % til over 40 % sukker. Men fruktyoghurter i dag er ofte tilsatt mellom 4 og 7% sukker. I dagens barneyoghurter finnes det noen varianter helt uten tilsatt sukker, og andre har opp mot 4 % tilsatt sukker, noe som betyr mer enn en halvering siden slutten av nittitallet. Svarene er overraskende og skyldes sannsynligvis mange negative oppslag i media om yoghurt og sukker. Finn ut hvor mye sukker din favorittyoghurt er tilsatt.

Hva betyr "hvorav sukkerarter"?

I næringsinnholdet står det – hvorav sukkerarter. Mange trekker da konklusjonen at sukkerarter betyr det samme som tilsatt sukker. Det er feil. I "hvorav sukkerarter" slås melkesukker, fruktsukker og hvitt sukker sammen. I en vanlig yoghurt er det ca 5 gram melkesukker per 100 gram. Hvis en yoghurt har 12 gram karbohydrater, hvorav 12 g er sukkerarter, så er ca 5 gram av disse melkesukker. Resten kommer da fra frukt, bær og tilsatt sukker. Mange blir forvirret av begrepet "hvorav sukkerarter".