Bommer på sukkerinnholdet i yoghurt

Mange tror at yoghurt er sukkerbomber, men få har et forhold til hvor mye sukker det egentlig er snakk om. Er det virkelig så mye? Mange bommer når de blir bedt om å angi mengden tilsatt sukker i yoghurt.

Hvor mye tilsatt sukker er det i yoghurt naturell?

I naturell yoghurt skal det aldri være tilsatt sukker, men det er ikke alle klar over. TINE stilte for en tid tilbake spørsmålet: Hvor mye tilsatt sukker tror du det er i yoghurt naturell? Blant 600 personer var det bare 24 % som visste at naturell yoghurt ikke er tilsatt sukker. Over halvparten svarte at de trodde at naturell yoghurt var tilsatt et sted mellom 1 og 30 % sukker.

Hvor mye tilsatt sukker er det i fruktyoghurt?

I mindre fokusgrupper har vi spurt hva folk tenker om mengde tilsatt sukker i fruktyoghurt. Mange trodde yoghurten var tilsatt fra 10 % til over 40 % sukker. Men fruktyoghurter i dag er ofte tilsatt mellom 4 og 7% sukker. I dagens barneyoghurter finnes det noen varianter helt uten tilsatt sukker, og andre har opp mot 4 % tilsatt sukker, noe som betyr mer enn en halvering siden slutten av nittitallet. Svarene er overraskende og skyldes sannsynligvis mange negative oppslag i media om yoghurt og sukker. Finn ut hvor mye sukker din favorittyoghurt er tilsatt.

Hva betyr "hvorav sukkerarter"?

I næringsinnholdet står det – hvorav sukkerarter. Mange trekker da konklusjonen at sukkerarter betyr det samme som tilsatt sukker. Det er feil. I "hvorav sukkerarter" slås melkesukker, fruktsukker og hvitt sukker sammen. I en vanlig yoghurt er det ca 5 gram melkesukker per 100 gram. Hvis yoghurten har 12 gram karbohydrater, hvorav 12 g er sukkerarter, så er ca 5 gram av disse melkesukker. Resten kommer da fra frukt, bær og tilsatt sukker. Mange blir forvirret av begrepet "hvorav sukkerarter".