Hva betyr - hvorav sukkerarter?
Melk inneholder melkesukker. Frukt, bær og en del grønnsaker har et naturlig innhold av sukker (mono- og disakkarider). I tillegg brukes ofte vanlig sukker (sukrose) i produkter. Summen av disse er oppgitt som sukkerarter i næringsinnholdet. Når du skal vurdere hvor sunt et produkt er, er det viktig å se på mengden tilsatt sukker. Det finner du som regel i ingredienslisten på TINEs produkter, oppgitt i prosent.
Råvarer med naturlig sukker er ikke et kostholdsproblem
Melkesukker og fruktsukker finnes i råvarer som også inneholder vitaminer og mineraler. Derfor er disse matvarene i ren form ikke noe vi bør begrense i kostholdet. Melkesukker tærer heller ikke på tennene fordi kariesbakterier ikke kan bryte ned melkesukker.
Slik vurderer du om matvaren er sunn
Mye mat og drikke har et naturlig innhold av stivelse og sukker, og noe er også tilsatt sukker. Både sukker og stivelse blir omdannet til sukker i kroppen. Du må derfor se hva du får «på kjøpet»:
- Inneholder matvaren andre næringsstoffer, fiber, vitaminer osv.?
- Hvor ofte spiser du det og hvor mye?
- Hva spiser du samtidig?
Tilsatt sukker bør begrenses
Myndighetene er opptatt av at vi må få i oss mindre tilsatt sukker. Energi som kommer fra tilsatt sukker bør utgjøre maks 10 % av det totale energiinntaket. Vi bør fortrinnsvis velge de "langsomme" karbohydratrike matvarene som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter.