Ku i skogen

Er melk bare for kalver?

Kumelk er viktig for kalven, men det er også en super matvare for oss mennesker. Melk inneholder kalsium, jod, vitamin B12, proteiner, riboflavin, kalium og fosfor. Å drikke melk og spise melkeprodukter er derfor en fin måte å få i seg disse næringsstoffene på.

Hva slags mat er for mennesker?

Utenom morsmelk kan man ikke si at noen matvarer er spesielt designet for å spises av mennesker. Det er nettopp evnen til å nyttiggjøre oss det naturen har å by på som gir oss et fortrinn. Naturen produserer store mengder næringsstoffer, som er grunnlaget for menneskets eksistens. Korn, grønnsaker, kjøtt og fisk er eksempler på matvarer som tilfører næringsstoffer vi trenger for å overleve og for å holde oss friske gjennom et langt liv. De artene som har overlevd på jorda gjennom tidene er de som har greid å nyttiggjøre seg næringsstoffer fra ulike kilder i naturen, og som har overført sine gener til neste generasjon.

Genforandring i nord

En genforandring for rundt 10 000 år siden er årsaken til at de fleste i Skandinavia klarer å fordøye laktose (melkesukker) i voksen alder. De som hadde denne «genfeilen» klarte å utnytte næringen i melken, og melk ble en viktig næringskilde for dem som evnet å utnytte den. Når disse menneskene overlevde, førte de genene sine videre. Denne genforandringen skjedde blant befolkningen i Nord Europa og i Nord Amerika, og kan forklare hvorfor befolkningen i resten av verden har en høyere forekomst av laktoseintoleranse enn i Skandinavia.

Trenger voksne å drikke melk?

Nei, voksne trenger ikke å drikke melk, men vi trenger kalsium hele livet. Kalsium er blant annet viktig for å bygge og vedlikeholde skjelettet*. Det er mulig å få i seg nok kalsium uten melkeprodukter, men det kan være vanskelig å få i seg nok kalsium hvis man utelater melk og melkeprodukter fra kostholdet. Melk og melkeprodukter står for om lag 70 % av kalsiuminntaket i norsk kosthold, og i et vanlig, variert norsk kosthold bidrar andre matvarer med om lag 25 % av kalsiumbehovet (1).

Hvis du utelater melkeprodukter fra kostholdet må du derfor være ekstra bevisst på hvordan sette sammen kostholdet ditt for å dekke behovet for kalsium. Det krever litt ekstra kunnskap å leve melkefritt.

Du kjenner kanskje til kalsium, men hva med jod?

Jod er et mineral som blant annet bidrar til normal kognitiv utvikling, og til barns normale vekst*. Forskning viser at inntaket av jod er bekymringsfullt lavt blant mange unge kvinner i Norge (2). Melk er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet, så hvis man utelater melkeprodukter fra kosten bør man derfor være spesielt oppmerksom på jodinntaket sitt.

Anbefaling om jodtilskudd

Gravide og ammende anbefales å ta tilskudd med 150 mikrogram jod dersom de:

  • Har et lavere daglig inntak enn 6 dl kumelk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
  • Spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere inntak enn 8 dl av kumelk/yoghurt

Tilskuddet bør tas så tidlig som mulig i svangerskapet og aller helst før kvinnen blir gravid (3).

 

*som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar kalsium til å vedlikeholde et normalt skjelett. Jod bidrar til normal kognitiv funksjon og til barns normale vekst.

 

Kilder:

  1. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
  2. Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring
  3. Jod og folat ved graviditetsstart