Gutt spiser yoghurt

TINE reduserer fett i produktene

TINE har lenge arbeidet med reduksjon av salt og tilsatt sukker i sine produkter. De siste årene har det også vært et formalisert samarbeid med helsemyndighetene gjennom intensjonsavtalen. Avtalen setter klare mål for reduksjon av sukker, salt og fett med hensikt å bedre folkehelsen.

TINEs produkter bidrar med mye fett i kostholdet til nordmenn. Kostholdsundersøkelser viser at i overkant av 40% av det mettede fettet som nordmenn får i seg kommer fra melk og meieriprodukter. 
Derfor er reduksjon av mettet fett et viktig område for TINE.I 2018 kom 45 % av det mettede fettet som nordmenn får i seg fra melk og meieriprodukter, viser tall fra Helsedirektoratet. Derfor er reduksjon av mettet fett et viktig område for TINE.

- Vi jobber stadig med reduksjon av fett i våre produkter. Dette er et langsiktig arbeid, da det er en krevende prosess å bevare smaken med redusert fettinnhold. Fordelen med å redusere litt etter litt, er at forbrukeren gradvis tilvenner seg en ny smak, sier Kirsti Wettre Brønner, leder av ernæringsavdelingen i TINE.  

Hvilke tiltak gjør TINE?  

TINE er Norges største leverandør av melk og meieriprodukter. Selv små endringer i produktene sin sammensetning kan derfor spille positivt inn på folkehelsen. – Det er særlig viktig å gjøre endringer på produkter som mange bruker i hverdagen, det er det som har mest innvirkning på helsen til folk flest. Vi har et ansvar for at nordmenn får i seg mindre mettet fett, sier Wettre Brønner.  

Vi prøver også å få folk til å kjøpe varianter med mindre fett. Vi har i stor grad lykkes med å vri forbruket av søtmelk og matlagingsprodukter over på varianter med mindre fett, mens det er vanskeligere på ost. Det krever at folk er villige til å skape nye vaner. For eksempel vil det kunne ha stor betydning om flere brukte Norvegia lett i tacoen og på brødskiva. Hvordan vi skal lykkes enda bedre med dette, jobber vi mye med.

Tinemelk® Lett redusert fra 1,2 % til 1,0 % fett 

Det er uten tvil store volumer det er snakk om når fettinnholdet i sentrale TINE-produkter reduseres. For eksempel utgjorde reduksjonen fra 1,2 % til 1,0 % fett i lettmelken i begynnelsen av 2019 alene 143 tonn mindre mettet fett per år (med like salgstall).  

– Det er en liten endring, men utgjør mye fett totalt. Melka har fortsatt den samme gode smaken og inneholder de samme næringsstoffene som før, forsikrer Wettre Brønner.