Melkeglass i gress

Melk og bærekraft

I en hektisk hverdag må vi foreta mange valg. Her er 10 gode grunner for å la melk være en del av det daglige kostholdet.

Kroppen trenger å få tilført næringsstoffer hver eneste dag. Her er 10 gode grunner til å ta et glass melk:

1. Melk gir mye næringsstoffer "for pengene"

Melk inneholder flere næringsstoffer som kroppen trenger, som blant annet jod, kalsium og vitamin B12. Tre porsjoner merieriprodukter om dagen er det som trengs for å sikre inntaket av de viktige næringsstoffene. 

2. Ingen annen drikk har like mange næringsstoffer fra naturens side

I tillegg til jod, kalsium, vitamin B12, proteiner, riboflavin, kalium og fosfor, får vi også små mengder av nesten alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Bare C-vitamin og jern finnes det såpass lite av at man ikke kan regne med bidraget fra melk.

3. Ener på jod

Melk og meieriprodukter står for om lag 60 % av jodinntaket til nordmenn, og er derfor den største kilden til jod i det norske kostholdet. Saltvannsfisk og egg er også viktige kilder, mens jodberiket salt bidrar lite. 

4. Gjør det enkelt å få nok kalsium

Melk og meieriprodukter bidrar med om lag 70 % av kalsiuminntaket blant nordmenn. Det er mulig å dekke behovet for kalsium med andre matvarer, men det krever ofte litt mer planlegging.

5. Kalsium fra melk utnyttes godt

Kroppens arbeid med å bygge og vedlikeholde et sterkt skjelett pågår hele livet. 

6. Melk er naturens egen proteindrikk

Proteinene i melk har et høyt innhold av aminosyrer som kroppen trenger og kan utnytte godt. Vi sier at de har høy biologisk verdi. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil hjelper proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett.

 

7. Melk er supert etter trening

Melk har et naturlig innhold av karbohydrater, som bidrar til å bygge opp musklene etter høyintensiv og langvarig trening som fører til at glykogenlagrene brytes ned. 

 

8. Perfekt følge til matpakka

Melk er perfekt å drikke sammen med brødmåltidet, og bidrar sammen med mange viktige næringsstoffer, som jod, kalsium, jern og B-vitaminer. 

 

9. Du kan velge den du liker best

Det er like mye av de viktige næringsstoffene i all melk, så det er bare å velge sin egen favoritt!

 

10. Gir et pent smil :)

Kalsium og fosfor er viktig for å holde tennene sterke og friske. Melk har også nøytral pH, noe som er gunstig for tannemaljen.