
Hvordan sette sammen et ostefat
Du har invitert venner på besøk og vil servere noe du kan fikse i en fart. Da er et bugnende ostefat tingen. Her er alt du trenger å vite for å få til en vellykket kveld med ost og tilbehør.
Hva skal du ha på ostefatet?
Sett sammen ostefatet etter smak, økonomi, sesong og hvor mange gjester du venter til bords.
Et ostefat kan gjerne ha minst én type ost fra hver ostefamilie:
- Kittmodnet ost, som Ridder® og Port Salut
- Faste og halvfaste oster, som Norvegia®, Jarlsberg® og sveitser
- Blåmuggoster, som Selbu Blå® og Norzola®
- Hvitmuggoster, som Dovre Brie, Dovre Camembert og Norsk Chevre
- Ferskost, som Snøfrisk® og kremost
Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så det kan være lurt å beregne mest av de milde variantene. Men igjen, det kommer an på anledning, smak og behag!
Tips til servering av ost
Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens gode smak og aroma kommer best frem i romtemperatur, og ostene kan med fordel stå i romtemperatur i 1-1,5 time før servering.
Det er likevel smart å skjære opp osten mens den fortsatt er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene biter av.
Hvor mye ost trenger du til hver person?
Hvor mye ost som bør beregnes per porsjon avhenger av type måltid. Her er våre anbefalinger:
- Ostebord/ostefat: ca. 200 gram per person
- Dessert: 75-100 gram per person
- Forrett: 50-75 gram per person
Godt tilbehør til ost
Tilbehøret skal fremheve ostens smak, ikke konkurrere med den. Her er tips til tilbehør som passer godt på ostefatet:
- Godt brød, gjerne flere typer. Nøttebrød er spesielt godt egnet.
- Kjeks (ikke for søte, salte eller krydrede)
- Pepperkaker til blåmuggost er en spennende kombinasjon.
- Frukt, gjerne søt og godt modnet frukt, som pære, aprikos og fersken
- Salte eller ristede nøtter
- Honning
- Ulike typer marmelade og chutney
Lag hjemmelaget tilbehør til ostefatet

Ostefat med aprikospuré og nøtteblanding
Å servere ost er ofte enklere enn man tror, med godt brød, nøtter og annet tilbehør blir det garantert en suksess.

Pære- og chilichutney
Sødmen i pærene, honning og sukker brytes med styrken fra chili noe som gjør denne chutneyen spennende til ost, og da spesielt til upasteuriserte hvitmuggoster. Styrken justerer du selv ved å smake til mengden chili.

Ananaschutney
Oppskrift på frisk og fyldig ananaschutney passer ypperlig når man ønsker det lille ekstra. Ostebord, tapas eller snacks til kosen på lørdagskvelden.

Spicy chilihonning
Honning med smak av chili kan brukes i vinegretter, til å glasere skinkesteka eller som tilbehør til ost. Prøv det også på grillet ananas! Denne oppskriften gir ca. 3,5 dl chilihonning.

Pistasje- og aprikoschutney
Tilbehør til ost skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et kompliment. Denne oppskriften på chutney med hakkede pistasjenøtter og aprikoser er perfekt å servere på ost & kjeks-kvelden eller som en spiselig gave til den som setter ekstra pris på noe godt.

Fikenmarmelade
Denne fikenmarmeladen med hint av krydder og urter er spesielt egnet til kraftige blåmuggoster.

Plommechutney
Hjemmelaget plommechutney med smake av kanel og pepper. Ypperlig som tilbehør til ost.