Skip to main content
Hvordan sette sammen et ostefat

Hvordan sette sammen et ostefat

Du har invitert venner på besøk og vil servere noe du kan fikse i en fart. Da er et bugnende ostefat tingen. Her er alt du trenger å vite for å få til en vellykket kveld med ost og tilbehør.

Hva skal du ha på ostefatet?

Sett sammen ostefatet etter smak, økonomi, sesong og hvor mange gjester du venter til bords.

Et ostefat kan gjerne ha minst én type ost fra hver ostefamilie: 

  • Kittmodnet ost, som Ridder® og Port Salut
  • Faste og halvfaste oster, som Norvegia®, Jarlsberg® og sveitser
  • Blåmuggoster, som Selbu Blå® og Norzola®
  • Hvitmuggoster, som Dovre Brie, Dovre Camembert og Norsk Chevre
  • Ferskost, som Snøfrisk® og kremost

Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så det kan være lurt å beregne mest av de milde variantene. Men igjen, det kommer an på anledning, smak og behag!

Tips til servering av ost

Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens gode smak og aroma kommer best frem i romtemperatur, og ostene kan med fordel stå i romtemperatur i 1-1,5 time før servering. 

Det er likevel smart å skjære opp osten mens den fortsatt er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene biter av. 

Hvor mye ost trenger du til hver person?

Hvor mye ost som bør beregnes per porsjon avhenger av type måltid. Her er våre anbefalinger:

  • Ostebord/ostefat: ca. 200 gram per person
  • Dessert: 75-100 gram per person
  • Forrett: 50-75 gram per person

Godt tilbehør til ost

Tilbehøret skal fremheve ostens smak, ikke konkurrere med den. Her er tips til tilbehør som passer godt på ostefatet: 

  • Godt brød, gjerne flere typer. Nøttebrød er spesielt godt egnet. 
  • Kjeks (ikke for søte, salte eller krydrede)
  • Pepperkaker til blåmuggost er en spennende kombinasjon.
  • Frukt, gjerne søt og godt modnet frukt, som pære, aprikos og fersken
  • Salte eller ristede nøtter 
  • Honning
  • Ulike typer marmelade og chutney

Lag hjemmelaget tilbehør til ostefatet

Kittmodnet ost

Faste og halvfaste oster

Blåmuggoster

Hvitmuggoster