TINE Norsk Edamer i plast med kjeks

Edamer - den runde og røde osten

Edamerost er en tørr, fast ost fra byen Edam i Nederland, ikke langt fra Amsterdam. Den runde ballfasongen skyldes behovet for effektiv håndtering og flytting i tidligere tider.

Ostene, som tradisjonelt kom inn til Edam med små båter fra gårdene omkring, ble trillet i trerenner på bryggene og inn i lagrene der. Det brukes som regel rød voks eller en rød plastfilm på Edamer. Osten har mange fellestrekk med Norvegia®, men er gjerne litt fastere, litt saltere og litt syrligere på smak. 

Velegnet til lagring

Som de fleste andre harde oster tjener også edamerosten på lagring. TINE Norsk Vellagret Edamer, er lagret i minimum 12 måneder og har sort emballasje. Hvis du vil ha en edamerost med ekstra mye smak kan den lagres videre i en kald kjeller eller et kjøleskap. Edamer kan godt lagres i 1-3 år eller lengre. Osten vil da få en gradvis fyldigere smak og tettere struktur. Den vil utvikle seg og bli en litt saltere og tørrere ost med en tilnærmet flaket konsistens. En vellagret Edamer er også noe hardere, litt mørkere i fargen og i tillegg er skorpen litt tykkere.

Fordi Edamer tåler lang lagring, var dette en av de mest populære osten i århundrene fra 1300- til 1700-tallet, både til sjøs og i fjerne kolonier. I dag er den særlig populær i Nord-Amerika og Norden.

Edamerosten er juleosten fremfor noen

I Norge har den runde røde osten sin salgstopp rundt juletider og nyttår, men osten er like god året rundt!

Historien om våre oster