TINE Norsk Edamer i plast med kjeks

Edamer - den runde og røde osten

Edamerost er en tørr, fast ost fra byen Edam i Nederland, ikke langt fra Amsterdam. Den runde ballfasongen skyldes behovet for effektiv håndtering og flytting i tidligere tider.

Ostene, som tradisjonelt kom inn til Edam med små båter fra gårdene omkring, ble trillet i trerenner på bryggene og inn i lagrene der. Det brukes som regel rød voks eller rød plastfilm til Edamer. Osten har mange fellestrekk med Norvegia®, men er gjerne litt fastere, litt saltere og litt syrligere på smak. 

Velegnet til lagring

Som de fleste andre harde oster tjener også edamerosten på lagring. TINE Norsk Vellagret Edamer, er lagret i minimum 12 måneder. Ost som er lagret i 17 uker eller mer kommer i svart voks, så også i Norge. Hvis du vil ha en Edamerost med ekstra smak, bør den lagres i egen kjeller eller liknende enda noen måneder - ja, gjerne flere år.

Fordi Edamer tåler lang lagring, var dette den mest populære osten i århundrene fra 1300- til 1700-tallet, både til sjøs og i fjerne kolonier. I dag er den særlig populær i Nord-Amerika og Norden.

Edamerosten er juleosten fremfor noen

I Norge har den runde røde osten sin salgstopp rundt juletider og nyttår, men osten er like god året rundt!

Historien om våre oster

Edamer - den runde og røde osten

Edamerost er en tørr, fast ost fra byen Edam i Nederland, ikke langt fra Amsterdam. Den runde ballfasongen skyldes behovet for effektiv håndtering og flytting i tidligere tider.

Sveitser® - i Norge siden 1815

Sveitserne lærte oss å lage ost. En av deres mest kjent oster heter Emmentaler og skriver seg fra den fruktbare dalen Emme i Sveits. I Norge har vi produsert vår Sveitser® siden 1815.

Gräddost - skandinavisk fløteost

TINE norsk Gräddost er en norskprodusert variant av tilsvarende ostetyper i Sverige og Danmark. Navnet gir uttrykk for at dette er en fløteost, og osten har en mild, fyldig smak som både eldre og yngre setter pris på.

Merkevarer