Vellagret Sveitser® og pølse

Sveitser® - i Norge siden 1815

Sveitserne lærte oss å lage ost. En av deres mest kjent oster heter Emmentaler og skriver seg fra den fruktbare dalen Emme i Sveits. I Norge har vi produsert vår Sveitser® siden 1815.

Senere har en rekke land tatt opp Emmentalerproduksjonen. Da landets første meieri, Rausjødalen Meieri i Tolga, ble startet i 1856, ansatte de en sveitser til å lede bedriften.

Produksjonen startet ved Tønsberg

Men dette var ikke den første norskproduserte sveitserost. En dagbok fra 1821 beretter at ysteriet på Jarlsberg Hovedgaard ga laget sveitserost. Vallø ved Tønsberg var i sveitsisk eie fra 1831. Jordbruket der fikk derfor sterke impulser fra Sveits, og i slutten av 1830-årene ble det startet ostefabrikk. 

Flere hundre sveitsere til Norge

Sveitsere hadde stor innflytelse på norsk meieribruk i startfasen, og det er rimelig at det var sveitserosten som ble produsert først. Gjennom Det Kongelige Selskap for Norges Vel fikk meieriene ved hjelp av sveitsere utdannet meiersker til å yste ost og kjerne smør.

Meierskene har vært en gruppe kvinner som har gjort mye for å utbre kunnskap om god hygiene i vårt land. Sveitser® er vanskelig å produsere, og den stiller bl.a. store krav til melkekvaliteten.

Sveitserost kalles ofte "ostenes konge"

Osten skal være fast i konsistens og ha store, runde hull. Er det en dråpe saltvann eller "tåre" i hullet, er osten fullmoden og ekstra god etter manges mening. Sveitser® lagres minst fem måneder. 

Da kommer den fine søtaktige nøttekjernesmaken frem, smaken som er karakteristisk for denne typen oster..

Sveitser® er super som pålegg, men også kjempefin i varme retter. Sveitser® er ypperlig til ostefondue.

Historien om våre hvitoster