
Dagdrøm med Rislunsj™
Når du koser deg med Rislunsj™, må du bruke begge hendene dine, noe som gir rom for dagdrømming. Men hva gjør egentlig dagdrømmen med oss? Henrik Thodesen gir deg svaret! Se resten av episodene lenger ned på siden.
Produkter
Redd dagdrømmen - Alle episodene
Historien om hvorfor Rislunsj vil redde dagdrømmen!
Er det lettere å få seg kjæreste om du dagdrømmer? Blir du mer kreativ? Og har miljøet du tilhører noe å si for dagdrømmeren i deg? Dette er bare noen få av spørsmålene komiker og programleder Henrik Thodesen prøver å få svar på i Redd dagdrømmen – Rislunsjs nye nettserie om dagdrømming. Hvorfor? Jo, dagdrømmen er i fare.
Les merSlik blir du en dagdrømmer
-
Hukommelse – Ta pauser for å huske bedre
Tror du at det å hjelper å sprenglese til eksamen for å få gode eksamensresultater? At studenter som leser mest er flinkest? Feil!
Les mer -
Forventninger – Hva legger du merke til?
Mange av oss dagdrømmer om ting vi ønsker skal skje. Kan dette påvirke hvordan vi opplever det rundt oss?
Les mer -
Kreativitet kan trenes opp
Det er en feiloppfatning at kreativitet bare handler om keramikk, lilla kåper og interesse for kunstmalerier. Kreativitet er for alle!
Les mer
Tips og triks til dagdrømming
- Ta for deg en handling som er litt monoton og kjedelig. Dette kan være hverdagslige aktiviteter som å stryke tøy, eller vaske opp.
- Slike aktiviteter sørger for at hjernen holder seg aktiv, samtidig som det gir rom for å la tankene fare.
- En form for prestasjonsforbedrende dagdrømming er å se for seg en fremtidig aktivitet. Skal du holde en tale? Spille en fotballkamp? Se deg selv gjennomføre aktiviteten fra start til slutt, i stor detalj.
- Husk at det er ingen riktig eller feil måte å dagdrømme på.

Våre eksperter på dagdrøm
-
Psykolog Kristina Moberg
Kristina syns drømmen har for lite fokus og trenger å bli førstesidestoff!
Les mer
8 korte fakta om dagdrømming
- Dagdrømming er en form for tankeflukt som skjer over kort tid.
- I løpet av en dagdrøm kan kontakten med virkeligheten viskes ut, og delvis erstattes med en fantasi som gjerne inneholder lykkelige tanker, håp og ambisjoner.
- Før i tiden var man redd for at dagdrømming kunne føre til nevroser og i verste fall psykose. Sigmund Freud mente på sin side at dagdrømming var et tidlig tegn på psykisk lidelse.
- Det er anslått at vi bruker et sted mellom en tredejedel og halvparten av våre våkne liv på å dagdrømme.
- Det å forestille seg gode situasjoner og hendelser er en ferdighet. Ikke alle er like gode på forestillingsevnen. Men man kan bli bedre!
- Idrettsutøvere, dansere og foredragsholdere benytter seg av dagdrømmingen konstruktivt. De bruker tid til å stirre ut i luften. De gjør en visualisering av det de skal foreta seg i fremtiden og det øker prestasjonen! Kult?
- Det er mange likhetstrekk mellom dagdrømmingen og nattdrømmingen, men dagdrømmingen kan vi styre litt mer som vi vil! Begge sier oss imidlertid viktige ting om oss selv.
- Under stress dagdrømmer vi mindre og vi får tunnelsyn. Ved kronisk stress presterer vi dårligere.
