Norvegia Vellagret på skjærefjøl

Slik oppbevarer du Norvegia®

Norvegia® smaker best når du oppbevarer og behandler den riktig. Vi har laget en liten guide om hvordan du best oppbevarer ost for å få mest ut av smaken.

Oppbevarer og behandler du Norvegia® riktig, får du større glede av ostens smak og karakter. Faste hvitoster som Norvegia® kan spises rett fra kjøleskapet, men skal du servere den på et ostefat bør den serveres romtemperert.

Oppbevaring av ost

All ost bør oppbevares i kjøleskap. Hvert ostestykke bør pakkes hver for seg før det legges bort. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet. Store oster bør deles opp i flere stykker og tas ut ved behov. Da holder de seg bedre. Pakker du osten i matpapir og deretter i plast, får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig. Husk at ostens smak og karakter forsterkes jo lenger den lagres. Jo nærmere "best før"-datoen, desto bedre smaker osten.

Kan Norvegia® fryses?

Hvis Norvegia® fryses, forringes konsistensen selv om smaken kan være bra. Riv eventuelt osten før frysing og bruk den i varme retter. Oste må spises så snart den er tint.

Temperering

Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens fine smak og aroma kommer alltid best til sin rett i romtemperatur. Osten kan stå fremme i flere timer før servering, men dekk den først til med matpapir og så plast over, eller la den stå i originalemballasjen. Da unngår du at osten blir svett og tørr i kantene.

Skjæreredskaper

Noen ganger passer det å legge hele ostestykket på fatet, men andre ganger er det fint med delikate porsjonsbiter. Store ostestykker krever store kniver. Til mindre biter er en riflet rotkniv best. Det er mye lettere å skjære ost med en kniv som har rifler eller hull i bladet. Det tilfører luft og hindrer at osten setter seg fast i kniven. Ostehøvelen er grei til faste, hvite oster, men ofte vil vi ha litt rause ostebiter slik at høvelen ikke passer. Ha ofte flere ostekniver fordi forskjellige ostetyper lett tar smak av hverandre.

Ost som gave

Hva med å gjøre en ny vri neste gang du ønsker å glede noen? Ost er en perfekt gave som garantert vil bli satt pris på. Pakk inn osten i en lekker emballasje eller fyll marinert ost på en koselig krukke eller et glass. Bruk fantasien og sett ditt eget preg på den lille smakfulle gaven!

Mer om Norvegia®