Mor med 3 barn ved frokostbord

Hvordan spise mindre salt?

Undersøkelser tyder på at saltinntaket hos den jevne nordmann ligger på ca 10 gram per dag - altså omtrent dobbelt så mye som anbefalt. For å klare å halvere dette må vi gjøre noen grep.

Salt inneholder natrium. For mye natrium gir høyt blodtrykk, som blant annet gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Alle typer salt, også Himalayasalt og maldonsalt inneholder like mye natrium som vanlig bordsalt. Alle bør med fordel spise mindre salt. Myndighetene mener at vi bør spise maks 5 gram salt per dag. Les mer om salt på helsenorge.no sine nettsider

Salt smak er noe vi relativt fort kan venne oss av med. Det krever imidlertid en egeninnstas. Her følger noen tips til hvordan du kan redusere saltinntaket ditt:

  • Velg mat med lavt saltinnhold til hverdags. Velg produkter med lite salt eller de som er nøkkelhullsmerket.
  • Bearbeidede matvarer og ferdigretter bidrar for de fleste med ca. 70-80 prosent av saltinntaket. Rene råvarer som kjøtt, fisk og grønnsaker bidrar med rundt 10 prosent av saltet i kosten. Det saltet vi bruker i matlagingen eller ved bordet bidrar med 10-15 prosent av det totale saltinntaket. 
  • Bruk mer urter og saltfrie krydder når du lager mat.
  • Begrens bruken av mineralvann med mye natrium eller høyt saltinnhold. Vann fra springen inneholder ubetydelige mengder, mens mineralvann kan inneholde betydelige mengder (inntil 1 gram salt per liter).
  • Et kosthold basert på halv- og helfabrikata bidrar med ofte med mye mer salt enn mat laget fra bunnen av.
  • Saltinnholdet i ferdigmat kan «tynnes ut» ved å tilsette for eksempel mer grønnsaker og poteter.
  • Reduser saltinnholdet i maten gradvis og ikke i store "jafs". Da er det kanskje ingen som legger merke til det.

TINE deltar i saltpartnerskapet

Saltinntaket i den norske befolkningen er høyt og en reduksjon av inntaket vil være et viktig bidrag til bedret folkehelse. Saltpartnerskapets overordnete mål er å iverksette arbeidet med saltreduksjon i matvarer og servert mat for at målet om 30 prosent reduksjon oppnås innen 2025. For å nå målet må mange aktører samarbeide. Saltpartnerskapet består av virksomheter i matvareindustri, serveringsbransje, bransje– og næringsorganisasjoner, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og myndigheter.

saltparnerskap Gul_logo