
Hva inneholder prim og brunost?
Brunost og prim smaker godt, men de er også gode kilder til jod, et mineral mange nordmenn får lite av. De viktigste kildene til jod i norsk kosthold i dag er melk og mager fisk. En skive grovt brød med ca 20 gram brunost gir ca. 25 mikrogram jod. Til sammenligning gir samme brødskive med 20 gram hvitost ca. 6 mikrogram jod. Anbefalt daglig mengde jod er 150 mikrogram for alle over 10 år.
Les mer om meieriprodukter og jod på melk.no sine sider.
Jern i prim og brunost
Sprett prim og Junior brunost er tilsatt jern, som alle barn trenger. I gamle dager inneholdt all brunost jern naturlig, fordi osten ble kokt i jerngryter. Fra 2001 har myndighetene anbefalt at jern bare tilsettes i barneprodukter. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn og jod er viktig for hjernens kognitive funksjon.
Søtpålegg
Både brunost og prim har et naturlig høyt innhold av melkesukker. Myndighetene anbefaler at vi får i oss mindre tilsatt sukker, men de har ikke kommet med anbefalinger om å redusere inntaket av sukker som naturlig følger i frukt, melk og ost. De fleste brunostene inneholder bare melkesukker, mens prim er tilsatt sukker. Brunost og prim kan gjerne inngå i et ellers sunt og variert kosthold, men selvsagt bør det ikke være det eneste pålegget man bruker.
Både prim og brunost inneholder flere andre vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium, magnesium og B12, så sjekk gjerne næringsinnholdet på baksiden!