Brødskive med prim på fjøl

Hva inneholder prim og brunost?

Du trodde kanskje at all brunost inneholder jern? Det gjør det ikke lenger. I dag er bare brunost og prim til barn tilsatt jern. Brunost og prim inneholder flere næringsstoffer, blant annet kalsium, jod, folat og B12.

Brunost og prim smaker godt, men de er også gode kilder til jod, et mineral mange nordmenn får lite av. De viktigste kildene til jod i norsk kosthold i dag er melk og mager fisk. En skive grovt brød med ca 20 gram brunost gir ca. 25 mikrogram jod. Til sammenligning gir samme brødskive med 20 gram hvitost ca. 6 mikrogram jod. Anbefalt daglig mengde jod er 150 mikrogram for alle over 10 år.

Les mer om meieriprodukter og jod på melk.no sine sider.

Jern i prim og brunost

Sprett prim og Junior brunost er tilsatt jern, som alle barn trenger. I gamle dager inneholdt all brunost jern naturlig, fordi osten ble kokt i jerngryter. Fra 2001 har myndighetene anbefalt at jern bare tilsettes i barneprodukter. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jern til en normal kognitiv utvikling av hjernen hos barn og jod er viktig for hjernens kognitive funksjon.

Søtpålegg

Både brunost og prim har et naturlig høyt innhold av melkesukker. Myndighetene anbefaler at vi får i oss mindre tilsatt sukker, men de har ikke kommet med anbefalinger om å redusere inntaket av sukker som naturlig følger i frukt, melk og ost. De fleste brunostene inneholder bare melkesukker, mens prim er tilsatt sukker. Brunost og prim kan gjerne inngå i et ellers sunt og variert kosthold, men selvsagt bør det ikke være det eneste pålegget man bruker.

Både prim og brunost inneholder flere andre vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium, magnesium og B12, så sjekk gjerne næringsinnholdet på baksiden!

 

Derfor trenger du vitamin B12

Vitamin B12 finnes hovedsakelig i animalske matvarer, som kjøtt, egg og melkeprodukter. Hvis du kun spiser et plantebasert kosthold er det derfor viktig å ta tilskudd av vitamin B12, men hvorfor trenger vi egentlig vitamin B12?

Smaksatt Tinemelk uten tilsatt sukker eller søtstoff

Er det mulig å lage en smaksatt melk uten tilsatt sukker eller søtstoff, som smaker så godt, spør du? Ja, svarer vi.

Melkefritt krever kunnskap

Uansett hva årsaken er til at man kutter ut melk, er det viktig å vite hvordan man kan dekke behovet for næringsstoffer. Det kan være utfordrende fordi melk bidrar med en stor andel av kalsium og jod i norsk kosthold.