Kvinne leser ingrediensliste på melkekartong

Tilsatte vitaminer og mineraler

Som en av Norges største leverandører av matvarer ønsker TINE å ha et ansvarlig og bevisst forhold til hvilke produkter som tilsettes vitaminer, mineraler eller andre stoffer.

Et sunt og variert kosthold gir i de fleste tilfeller nok næringsstoffer. I enkelte tilfeller kan det likevel bli for lite. Kostholdsundersøkelser viser at små barn og unge kvinner kan få for lite jern, og at nordmenn flest får i seg mindre D-vitamin enn anbefalt. Alle produktene er godt merket hvis de er tilsatt vitaminer.

Hvilke produkter berikes?

Myndighetene er bekymret for at tilsetting av vitaminer og mineraler til produkter som anses som mindre sunne skal gjøre at disse framstår som sunnere. TINE velger i første omgang å berike matvarer som totalt sett bidrar positivt til kostholdet. Derfor er det hverdagsproduktene som egner seg best for å tilsette vitaminer og mineraler. 

Produktene er godt merket

Det er viktig for TINE å merke produktene slik at du som forbruker enkelt finner ut av hva produktene består av, og hva som er hensikten med en eventuell tilsetning. Derfor skal vi fortelle deg det dersom vi har tilsatt noe, i hvilke mengder, og hvorfor.

TINE-produkter som er beriket:

  • Vitamin D er tilsatt blant annet Lettmelk 0,5%, Biola®, smaksatt melk og laktoseredusert melk. De fleste variantene av smør er også tilsatt vitamin D
  • YT sportsdrikker er tilsatt mineraler

Du kan lese mer om berikning på Mattilsynets sider.