Kvinne leser ingrediensliste på melkekartong

Tilsatte vitaminer og mineraler

Som en av Norges største leverandører av matvarer ønsker TINE å ha et ansvarlig og bevisst forhold til hvilke produkter som tilsettes vitaminer, mineraler eller andre stoffer.

Et sunt og variert kosthold gir i de fleste tilfeller nok næringsstoffer. I enkelte tilfeller kan det likevel bli for lite. Kostholdsundersøkelser viser at små barn og unge kvinner kan få for lite jern, og at nordmenn flest får i seg mindre D-vitamin enn anbefalt. TINE ønsker derfor ikke å tilsette andre vitaminer eller mineraler til matvarer enn de det er behov for. Alle produktene er godt merket hvis de er tilsatt vitaminer.

Beriker ikke usunne matvarer

Myndighetene er bekymret for at tilsetting av vitaminer og mineraler til produkter som anses som mindre sunne skal gjøre at disse framstår som sunnere. TINE er opptatt av at kun matvarer som totalt sett bidrar positivt til kostholdet skal berikes. Derfor er det hverdagsproduktene som egner seg best for berikning. TINE vil for eksempel ikke berike Piano Gelé eller Piano Vaniljesaus. TINE lar kosemat være kosemat.

Produktene er godt merket

Det er viktig for TINE å merke produktene slik at du som forbruker enkelt finner ut av hva produktene består av, og hva som er hensikten med en eventuell berikning. Derfor skal vi fortelle det dersom vi har tilsatt et næringsstoff, i hvilke mengder, og hvorfor.

TINE-produkter som er beriket:

  • Vitamin D er tilsatt blant annet vanlig Lettmelk 0,7%, Styrk, Biola®, smaksatt skolemelk og laktoseredusert melk. De fleste variantene av smør er også tilsatt vitamin D
  • YT sportsdrikker er tilsatt mineraler
  • Jern: Sprett prim og Junior brunost er tilsatt jern

Du kan lese mer om berikning på Mattilsynets sider.