Kornåker

Hva er cøliaki?

Hvis man har cøliaki blir tarmtottene midlertidig ødelagt hvis man spiser gluten. Når tarmtottene er ødelagt, hindrer det opptaket av næringsstoffene i maten.

Ved cøliaki er det derfor viktig å leve på et glutenfritt kosthold resten av livet. Når en person med cøliaki kutter ut matvarer som inneholder gluten, blir tarmtottene helt fine igjen. 

Årsaken ukjent

Ved cøliaki har man overfølsomhet overfor gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når gluten kommer ned i tarmen, gir det en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Selv små mengder gluten er nok til å kunne skade tarmen. Årsaken til at noen begynner å reagere slik overfor gluten, er ukjent. Noen får cøliaki som barn, andre først som voksne.

Utbredelse

Hvor mange som har cøliaki i Norge vet man ikke, men man tror det gjelder 1-2 % av den norske befolkningen. Noen kan også ha det uten å vite om det. Vanlige symptomer er diaré, oppblåst mage, magesmerter, vekststagnasjon hos barn og vekttap hos voksne. Les mer på Norsk cøliakiforening sine nettsider.

Kan reagere midlertidig på melkesukker

Personer som opplever langvarig diaré på grunn av ubehandlet cøliaki kan også reagere på melkesukker (laktose). Ettersom tarmtottene skades ved cøliaki, svekkes også opptaket av laktose fra tarmen. Man bør derfor velge produkter med mindre laktose de første ukene av behandling på glutenfri kost. Etter 3-4 uker vil de fleste tåle melk som normalt igjen.

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er ikke det samme som cøliaki, men mange har flere av de samme symptomene som ved cøliaki. Ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet holder tarmtottene seg friske og normale, og det er derfor vanskelig å stille diagnosen utover at personen forteller at han eller hun reagerer på gluten. Vi vet ikke nok om årsaken til at personer som ikke har cøliaki reagerer på gluten. Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er mer utbredt enn cøliaki, og man tror tilstanden rammer hele 5-7 % av befolkningen.

 

Les mer om hvilke TINE-produkter som inneholder gluten