Kornåker

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen der tarmtottene blir ødelagt hvis man spiser gluten. Når tarmtottene er ødelagt, hindrer det også opptaket av næringsstoffene i maten. Å leve på et glutenfritt kosthold er viktig resten av livet.

Når en person med cøliaki kutter ut matvarer som inneholder gluten, blir tarmtottene helt fine igjen. Når diagnosen er stilt, må man leve glutenfritt. Selv små mengder gluten er nok til å kunne skade tarmen.

Årsaken ukjent

Cøliaki fremkalles av gluten. Det er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når gluten kommer ned i tarmen, gir det en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Årsaken til at noen begynner å reagere slik overfor gluten, er ukjent. Noen får cøliaki som barn, andre først som voksne.

Utbredelse

Hvor mange som har cøliaki i Norge vet man ikke, men man tror at ca 1 av 100 i den norske befolkning har cøliaki. Noen kan også ha det uten å vite om det. Vanlige symptomer er diaré, oppblåst mage, magesmerter, vekststagnasjon hos barn og vekttap hos voksne. Les mer på Norsk cøliakiforening, NCF sine nettsider

Kan reagere midlertidig på melkesukker

Personer som opplever langvarig diarè på grunn av ubehandlet cøliaki kan også reagere på melkesukker (laktose). Fordi tarmtottene skades ved cøliaki, svekkes også opptaket av laktose fra tarmen. Derfor bør man velge produkter med mindre laktose de første ukene av behandlingen på glutenfri kost. Etter 3-4 uker vil de fleste tåle melk som normalt igjen.

Les mer om TINE-produkter som inneholder gluten.

Hvilke TINE-produkter inneholder gluten?

De aller fleste produktene fra TINE er glutenfrie og kan spises og drikkes av personer med cøliaki. Men det finnes noen unntak. Det gjelder noen YT-produkter, NÅ-produkter, rømmegrøt, gomme, samt noen yoghurtvarianter med topping og tilbehør.