Laktosefritt

Laktose og laktoseintoleranse

Laktose kalles også melkesukker, og er et karbohydrat som finnes i melk fra pattedyr. Laktose består av to sukkermolekyler: glukose og galaktose. Må spaltes opp for at det skal kunne tas opp fra tarmen. Trenger enzymet Laktase for å få til dette. Laktoseintoleranse: Lavt nivå av enzymet laktase = dårlig evne til å bryte ned laktose. Ufordøyd laktose blir «spist» av bakterier som danner gass i tarmen  → Personer med laktoseintoleranse får luftsmerter ved inntak av laktose.

 

Laktosereduserte produkter

I laktosereduserte produkter fjernes deler av laktosen ved å tilsette enzymet Laktase.Da «klippes» laktosen opp og blir til glukose og galaktose.I TINE reduserer vi laktoseinnholdet til 0,3%*, men kriteriene i Europa er litt ulike, så laktoseinnholdet kan variere fra land til land.Laktosereduserte produkter oppleves som noe søtere enn andre melkeprodukter. Det er fordi søthetsgraden av glukose og galaktose er litt høyere enn laktose. At laktosereduserte produkter er noe søtere utnytter vi i for eksempel i våre laktose-reduserte lettmelk med smak, hvor det verken tilsettes sukker eller kunstig søtning.

 

Laktosefrie produkter​ 

Et laktosefritt produkt garanterer at innholdet av laktose er mindre enn 0,01%. For å få til dette, går den laktosereduserte melken gjennom et trinn til: filtrering. Da fjernes resten av laktosen.Denne melken oppleves ikke søtere enn andre melkeprodukter.

 

Laktosefri melkTINE®

Laktosefri melk er helt fri for laktose, men smaken og innholdet av protein, kalsium, jod og vitamin B12 er tilsvarende som i vanlig melk.

Innen Lettmelk 1% har TINE flere størrelser:

  • Tank 1000 L
  • Tank 500 L
  • Bag in box 10

LInnen Helmelk har TINE følgende varianter:

  • Bag in box 10 L
  • Kartong 1 L

Det finnes også andre varianter innen laktosefri melk på 1-liter, som Lettmelk 1,2%, Lettmelk 0,5% og fettfri sjokolademelk.Produktene er ultrapasteurisert og homogenisert, og har derfor meget god holdbarhet*

 

Laktoseredusert melk

Innen laktoseredusert melk, har TINE lettmelk både med og uten smak. Gleder Lettmelk 1%, samt Lettmelk med smak (Sjokolade, Vanilje og Kaffe&Kakao) – alle på 1 LSom for de laktosefrie produktene har disse samme innhold av protein, kalsium, jod og vitamin B12 og jod som vanlig lettmelk. De er også ultrapasteurisert og homogenisert, og har derfor lang holdbarhet.​

 

Laktosefri matlaging og syrnet

​I tillegg til melk, har TINE® en rekke andre matlagingsprodukter som er laktosefrie, som yoghurt, Biola®, fløte, rømme, creme fraiche, cottage cheese og meierismør.Disse produktene gir det samme gode resultatet som de originale matlagingsproduktene. 

Emballasjeformatene er primært små (dagligvare-format), men TINE Kremfløte Laktosefri finnes i følgene formater:

  • Tank 1000 L
  • Tank 500 L
  • Bag in box 10 L

TINE Smør Laktosefritt fås i formatene 250 g og 10 kg.

 

Laktosefri OST

De fleste faste, modne oster er naturlig fri for laktose.Ved osteproduksjon skilles mysen fra melka og man sitter igjen med ostemassen. Laktosen følger mysen og det er derfor lite igjen i osteproduksjonen.Under modningsprosessen blir det lille som er igjen av laktose spist av melkesyrebakterier. Jo lengre ostene modnes, jo mindre laktose inneholder den.​De fleste faste hvite oster fra TINE er naturlig laktosefrie og kan fint spises av personer med laktoseintoleranse. Ostene blir merket med "Naturlig laktosefri (<0,01 g laktose per 100 g)» i tilknytning til næringsdeklarasjonen.

 

Naturlig laktosefrie oster
Flere oster fra TINE er naturlig laktosefrie og kan spises fritt av personer med laktoseintoleranse. Dette gjelder f.eks:  Norvegia®, Jarlsberg®, Cheddar, Nøkkelost, Sveitserost, Ridder, Port Salut, Edamer, Gräddost, Pultost, Ekte Hvit Geitost, Balsfjord, samt alle typer ekte revet ost som ikke har Mozzarella i blandingen.

Oster med naturlig lavt laktoseinnhold
Matvarer som inneholder mindre enn  1 gram laktose per 100 gram regnes som laktosefattige. Disse ostene kan fint inngå i kostholdet til personer med nedsatt evne til å fordøye laktose. Gleder f.eks: TINE Camembert, TINE Brie, Normanna, Norzola, TINE Royal Blue, Selbu Blå, Taffelost og Mozzarella.

Oster med høyt laktoseinnhold
Brunoster og prim inneholder mye laktose. En skive med brunost gir opp mot 10 gram laktose, en mengde som tilsvarer et stort glass melk.

 

Bruksegenskaper

Laktosereduserte og laktosefrie produkter har tilnærmet de samme egenskapene som tilsvarende produkter som ikke er laktoseredusert/laktosefrie.  Siden produktene er høyt varmebehandlet kan noen proteiner være delvis denaturert. Dette vil kunne gi utslag dersom produktene i stor grad er med og bygger konsistens:

  • Effekten er usikker og kan gi både fastere og mindre fast produkt avhengig av de andre ingrediensene som inngår. Her må man eventuelt gjøre tester for å se om det har noen virkning på den enkelte resept.

Siden sukkerartene som laktosen spaltes i (glukose og galaktose) er såkalte reduserende sukker kan man oppleve at man får mer og raskere bruning om man bruke laktoseredusert/ laktosefri melk/ fløte i produkter som skal stekes:

  • Laktose alene vil også kunne gi en slik bruning, men den kan gå raskere når man har spaltet laktosen.  Bruningen skyldes den såkalte Maillard-reaksjonen, der reduserende sukker reagerer med proteiner og gir en bruning når man varmebehandler produktene.