
Hvordan få saftig ribbe med sprø svor
Her er 16 trinn til perfekt juleribbe. Følger du dette får du garantert sprø svor!
- Kjøp en ribbe med et godt fettlag under svoren. Det er nøkkelen bak sprø svor!
- Rute ribba i små terninger – 1x1 cm. Skjær godt ned i fettet, helt ned til kjøttet. Et godt tips er å bruke en tapetkniv.
- Krydre ribba 3 dager i forveien. Pakke inn i plastfolie og legge ribba med svoren ned i kjøleskapet.
- Før steking: Ha ribba i en ildfast form. Legg en liten tallerken under ribba så svoren spriker. Og hell vann i formen. For sprø svor er det viktig at fett og vann renner av svoren.
- Pakk den ildfaste formen inn i aluminiumsfolie. Dette er viktig for å dampe ribba slik at svoren blåser seg opp. Stek på 230 °C i 1 time. Bruk over- og undervarme.
- Ta ribba ut av ovnen, senk temperaturen til 200 °C. Fjern folie og tallerken.
- Nå er det viktig at ribba ligger rett i formen for å få et jevnt resultat. Bruk eventuelt små baller med aluminiumfolie for å rette opp ribba.
- Stek i 1-1,5 time.
NB: Steketid for sprø svor avhenger av fettlaget under svoren, så vær tålmodig.
- Steketid på ribbe med 0,5 cm fettlag: 2 t 25 min
- Steketid for ribbe med 2 cm fettlag: 1 t 45 min
- Ikke øs over kraft.
- Åpne ovnen hvert 10. minutt for å slippe ut fuktighet.
- Siste halvtimen: Slå over til varmluft.
- Siste 10 minutter: Bruk en tresleiv og sett ovnsdøra på gløtt. (NB: noen ovner slår seg av om man åpner døren. Da må du heller ha døren lukket).
- Blir noe av svoren ferdig før andre områder av svoren? Legg litt aluminiumsfolie over ferdig svor mens du steker videre.
- Er ikke ribbesvoren sprø nok: Skru på grillelementet, men følg med. Ikke gå fra ovnen! Det går fra perfekt resultat til brent på 10 sekunder.
- La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer den opp.
- Legg ribba opp ned og del opp ribba mellom bena.