Helstekt svinefilet med soppsaus

Helstekt svinefilet med soppsaus

Kommentarer 35
  • Enkel
  • 60 min
Helstekt svinefilet med soppsaus smaker fantastisk. Indrefilet av svin egner seg godt til å steke hel i ett stort stykke, eller som biffer.

Antall porsjoner

Ingredienser

Helstekt svinefilet

800 g romtemperert svin indrefilet
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
1 ss TINE Meierismør til steking

Soppsaus

1 stk løk
1 stk hvitløksfedd
300 g sjampinjong eller annen god sopp
1 ss TINE Meierismør til steking
1 beger TINE Lett Crème Fraîche 18 %
2 ss soyasaus
½ ts salt
¼ ts nykvernet pepper

Tilbehør

8 stk poteter
400 g brekkbønner eller rosenkål
½ stk rødløk tynne i ringer
3 ss grovhakkede krydderurter

Slik gjør du det

    1. Til denne oppskriften på helstekt svinefilet trenger du en ildfast form, og gjerne et steketermometer for å få den perfekte kjernetemperatur på kjøttet. La kjøttet ligge ute i minst en halv time i romtemperatur før du skal steke det. Sett stekeovnen på 200°C.
  1. Helstekt svinefilet

    1. Gni den romtempererte svinefileten inn med salt og pepper. Brun kjøttet raskt på alle sider i en varm stekepanne med smeltet, nøttebrunt smør. Legg deretter indrefileten over i en ildfast form. Dersom du bruker steketermometer, stikker du det i den tykkeste delen av kjøttet før du setter formen i ovnen
    2. Stek indrefileten midt i ovnen til den oppnår kjernetemperaturen du ønsker (ca. 25 minutter). Ta kjøttet ut av stekeovnen og la det hvile i minst 10 minutter under aluminiumsfolie før du skjærer det i skiver.
      Tips!

      Hvis du vil at kjøttet skal ha en lett rosa kjerne, skal termometeret vise 68-70 °C. Vil du ha den gjennomstekt, venter du til det viser 76 °C.

      Hvordan slipe kniv på en trygg måte:
  2. Soppsaus

    1. Finhakk løk og hvitløk og skjær sopp i skiver eller båter. Brun løk og sopp lett i smør i en panne. Rør inn Crème Fraîche og soyasaus. Smak til med salt og pepper. La soppsausen koke i et par minutter på middels varme. Synes du sausen blir for tykk, sper du på med litt melk eller vann.
      Hvordan finhakke løk:
  3. Tilbehør

    1. Server med kokte eller ovnsbakte poteter (gjerne bakt i ovnen sammen med fileten).
    2. Kok brekkbønner, rosenkål eller andre grønnsaker du vil ha til. Skjær svinefileten i skiver og server med poteter, grønnsaker og soppsaus. Dryss over rødløk og hakkede, friske urter dersom du ønsker det.
Tips!

Svin indre- og ytrefilet smaker også nydelig innsurret i noen skiver god spekeskinke eller bacon. Rull dette rundt fileten før du legger den i formen og steker den.

Kommentar

Kommentarer

  • Morten

    1 måneder siden
    Denne var super og enkel. Freste den i stekepannen ca 1min på hver side på høy varme. La til en masse hvitløk mens jeg hadde den i ovnen i form med folie. Når den hvilte pakket jeg bare dette sammen, og steken hvilte da i sin egen hvitløkssjy. Ble veldig saftig. Og pass på å ikke oversteke da den fortsetter å steke mens den hviler. Max 25 min 200 grader.

    Kommenter  (0)


  • Jules

    4 måneder siden
    Når du sier "rør inn cremefreiche og soyasaus" - er det meningen at den skal røres inn i soppen og løken som ligger i stekepanna og bare koke sausen i denne? Eller skal vi ta ut soppen og løken fra stekepanna og oppi en gryte sammen med creme fraiche og soyasausen..?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      4 måneder siden
      Hei Jules,

      Alt skal oppi stekepannen med sopp og løk slik at dette lager en soppsaus :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Sonja

    10 måneder siden
    Nå er svinefileen klar for å sette inn i ovnen, soppsausen er laget, jeg deler poteter i båter og steker de i ovnen, gleder meg til middag og til mannen min kommer hjem kl 20 i kveld.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      10 måneder siden
      For en heldig mann du har, Sonja som kommer hjem til ferdig middag! Håper dere koste dere og at maten smakte :)

      Kommenter  (0)


  • Reidun Severinsen

    2 år siden
    Gleder meg til å lage denne retten i dag

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Det forstår vi at du gjør, Reidun! det er kjempe godt :) Håper det faller i smak!

      Kommenter  (0)


  • Alice

    2 år siden
    Nydelig soppsaus, jeg brukte sjarlottløk istedenfor kvitløk pga allergi.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Alice, Takk for en hyggelig tilbakemelding. Så bra at det falt i smak :) God fornøyelse!

      Kommenter  (4)


  • Ann

    2 år siden
    Nydelig soppsaus m/langtidssteking av Ytrefile't

    Kommenter  (17)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ann, Helt enig :)

      Kommenter  (3)


  • Trine

    2 år siden
    Nydelig!??

    Kommenter  (11)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Trine, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


  • Synnøve

    3 år siden
    Jeg pleier å bruke litt blåmuggost i soppsausen, veldig godt.

    Kommenter  (6)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Synnøve, Dette har jeg aldri prøvd selv, så det skal testes ut ved neste anledning. Tusen takk for tipset :)

      Kommenter  (0)

    • Jon Kristian

      2 år siden
      Aldri en soppsaus her i gården uten kremfløte og Selbu Blå.

      Kommenter  (3)


  • Nicolas

    3 år siden
    Jeg tar et par småtwist på denne oppskriften som jeg synes er helt topp. sopp saus/stuingen Først Jeg tar og bruker hele pepper av en type man synes er god, knus di i et forkle med hammer ta det så over i en kjele sett opp varmen på kjelen, skal lukte litt pepper. Tar da frem cognacen, bruker et egge glass flamberer så pepperet. Setter en liten ekstra sting i smaken, Fortsetter så videre med oppskriften som står her. Indrefileten, etter bruning snitter jeg i den på midten fyller da den med krydder smør fersk dill 2 knuste vitløks fed(som jeg tar ut etter steking) topper det med revet parmesan , i bunnen av den ildfaste formen tar jeg så litt rødvin sjalotten løk og vitløk får meg setter dette en smak som er så god at man blir skuffa nestegang du tar turen til big horn Hehe 😉👍🏽

    Kommenter  (15)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Nicolas, Se der ja, du er en skikkelig gourmet. Tusen takk for gode tips :)

      Kommenter  (2)


  • Jørn Egil

    3 år siden
    Hadde ikke creme fraiche, men det funka også med rømme og fløte som erstatning :-) Enkel og god rett, selv far fikk til denne!

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Jørn Egil, Dersom man holder soppsausen under kokepunktet, så skal det gå helt fint å bruke Kremfløte og Rømme istedenfor Creme Fraiche. Men normalt så tåler Creme Fraiche tøffere varmebehandling. Tusen takk for tilbakemeldingen :)

      Kommenter  (5)


Det er mye kjærlighet i god mat