
Berlinerboller
Middels•100 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Deig:
-
100 g
-
2 dl
-
50 ggjær
-
4 stkegg
-
4 sssukker
-
2 tsbakepulver
-
2 tsvaniljesukker
-
½ tskardemomme
-
600 ghvetemel (ca.)
Til frityrsteking:
-
1 lolje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult
Fyll:
-
4 ssbringebærsyltetøy og/eller
-
4 ss
Dryss:
-
3 ssmelis eller sukker
Slik gjør du det
-
1
Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.
-
2
Sett deigen til heving på et lunt sted og under plast fram til deigen har omtrent dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
Tips
Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.
-
3
Velt deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
Tips
Sett bollene på et trekkfullt sted de siste 10 min av etterhevingstiden. Da vil bollene få en litt tørrere overflate og holde formen bedre i frityren.
-
4
Varm 1 liter olje (f.eks. solsikke- eller rapsolje) i en stor, vid kjele til ca. 180–190 °C. Bruk gjerne et termometer for å kontrollere temperaturen.
-
5
Stek noen få boller om gangen for å unngå at oljen avkjøles for mye. Stek bollene til de er gyllenbrune på begge sider, ca. 2–3 minutter per side. Bruk en hullsleiv til å løfte bollene ut av oljen, og legg dem på kjøkkenpapir for å absorbere overflødig olje.
Tips
Vær forsiktig med oljen; følg med og ha alltid et lokk tilgjengelig i tilfelle oljen skulle ta fyr!
-
6
Bruk en kakesprøyte med tykk spiss og fyll bollene med syltetøy eller vaniljekrem mens de fortsatt er varme. Når bollene er varme er de mer elastiske og det er lettere å få mye fyll inn i bollene.
-
7
Rull deretter bollene i sukker eller sikt melis over dem. La bollene avkjøles på rist. Berlinerboller er aller best samme dag, men kan oppbevares i en lufttett beholder i opptil to dager. De kan også fryses og varmes lett før servering.