Berlinerboller

Berlinerboller

71
311
Middels100 min
Berlinerboller, eller smultboller, er fylt med syltetøy eller vaniljekrem. I Tromsø kalles denne frityrfristelsen solbolle fordi den kun spises i dagene rundt 21. januar, når sola kommer tilbake etter mørketiden.

Ingredienser

Antall porsjoner

Deig:

Til frityrsteking:

  • 1 l
    olje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult

Fyll:

Dryss:

  • 3 ss
    melis eller sukker

Slik gjør du det

  1. 1

    Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.

  2. 2

    Sett deigen til heving på et lunt sted og under plast fram til deigen har omtrent dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

    Tips

    Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

  3. 3

    Velt deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.

    Tips

    Sett bollene på et trekkfullt sted de siste 10 min av etterhevingstiden. Da vil bollene få en litt tørrere overflate og holde formen bedre i frityren. 

  4. 4

    Varm 1 liter olje (f.eks. solsikke- eller rapsolje) i en stor, vid kjele til ca. 180–190 °C. Bruk gjerne et termometer for å kontrollere temperaturen.

  5. 5

    Stek noen få boller om gangen for å unngå at oljen avkjøles for mye. Stek bollene til de er gyllenbrune på begge sider, ca. 2–3 minutter per side. Bruk en hullsleiv til å løfte bollene ut av oljen, og legg dem på kjøkkenpapir for å absorbere overflødig olje.

    Tips

    Vær forsiktig med oljen; følg med og ha alltid et lokk tilgjengelig i tilfelle oljen skulle ta fyr!

  6. 6

    Bruk en kakesprøyte med tykk spiss og fyll bollene med syltetøy eller vaniljekrem mens de fortsatt er varme. Når bollene er varme er de mer elastiske og det er lettere å få mye fyll inn i bollene.

  7. 7

    Rull deretter bollene i sukker eller sikt melis over dem. La bollene avkjøles på rist. Berlinerboller er aller best samme dag, men kan oppbevares i en lufttett beholder i opptil to dager. De kan også fryses og varmes lett før servering.

Tips

Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr. Fettet er varmt nok når det bobler rundt en trepinne som settes i fettet. Legg ikke i for mange boller av gangen.

Del denne oppskriften: