Berlinerboller

Berlinerboller

Kommentarer 48
  • Middels
  • 100 min
Berlinerboller, eller smultboller, er fylt med syltetøy eller vaniljekrem. I Tromsø kalles denne frityrfristelsen solbolle fordi den kun spises i dagene rundt 21. januar, når sola kommer tilbake etter mørketiden.

Ingredienser

Antall porsjoner

Deig:

100 g TINE Meierismør
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
4 stk egg
4 ss sukker
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
½ ts kardemomme
600 g hvetemel (ca.)

Til frityrsteking:

1 l olje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult

Fyll:

4 ss bringebærsyltetøy og/eller
4 ss Piano Vaniljekrem

Dryss:

3 ss melis eller sukker

Slik gjør du det

    1. Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.
    2. Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
    3. Ta deigen opp på bakebordet og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde fyll. Legg en ny bolle over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
    4. Ta dem forsiktig opp og stek bollene i godt varmt smult. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir. Trill nystekte boller i sukker eller melis. Avkjøl på rist.
    5. Berlinerboller kan fryses og varmes litt før servering.
Tips!

Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr. Fettet er varmt nok når det bobler rundt en trepinne som settes i fettet. Legg ikke i for mange boller av gangen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Linn

    1 år siden
    Disse bollene ble utrolig gode:) Namm!

    Kommenter  (0)


  • Frida

    2 år siden
    Hei! Er det noen mulighet for å steke på en annen måte enn med smult? Hvis ikke, hvilke oljer kan jeg evt bruke?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Frida, Du kan bruke Flott matfett, Delfia fett eller olje f. eks. mais, solsikke eller soya som det står i oppskriften. Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)

      • Tomas

        10 måneder siden
        Så man kan altså ikke bruke olje slik som det står i oppskriften?

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          10 måneder siden
          Det kan du, Tomas :)

          Kommentaren over deg er nå rett opp i. Takk for at du passer på!

          Kommenter  (0)


  • Lise

    2 år siden
    Kan man lage disse uten fyll før steking og heller sprøyte inn fyller etterpå?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lise, Klart du kan! Anbefaler sprøytepose med tynn spiss :) God Bakst!

      Kommenter  (2)


  • Ella

    2 år siden
    Kan disse lages med glutenfritt mel?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ella, jeg har personlig ikke lagd disse med glutenfritt mel, men det skal ikke være noe problem å bytte ut melet :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Hvug

    2 år siden
    Hvor mange får mann????!!!!!!!

    Kommenter  (3)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Hvug, Ca. 12 boller blir det av en porsjon. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Kathrine

    3 år siden
    Kan man bruke en kjele med smult til å steke dem eller må man ha frityrkoker?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Kathrine, Du kan fint bruke en kjele til å frityrsteke Berlinerbollene med, men vær forsiktig. Når jeg frityrsteker i kjele, så varmer jeg opp oljen gradvis ved å begynne med lav temperatur også skrur jeg opp platen til jeg har oppnådd den ønskede temperaturen. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Simone

    3 år siden
    Hvordan får man fyllet inni

    Kommenter  (5)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Simone, i trinn 3 er det beskrevet hvordan man får fyllet inn i bollene før steking. Om du har stekt bollene uten fyll, kan du stikke et hull i siden av hver bolle, og fylle bollene med krem ved hjelp av en sprøytepose :)

      Kommenter  (0)


  • Britt-Inger Berntsen

    3 år siden
    Holder på å lage de nå. Spent.

    Kommenter  (4)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Britt-Inger Håper du ble fornøyd med resultatet :)

      Kommenter  (0)


  • Eline

    3 år siden
    Disse bollene ble godt likt av familien min. Tusen takk Tine for en kjempefin oppskrift:)

    Kommenter  (2)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      3 år siden
      Hei Eline, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (2)


  • Bodil Malmqvist

    4 år siden
    Hej när mamma laga berlinerboller hade hon ingen fyllning i. Går det att följa oppskrifta och inte ha fyllning i? Hur mycket ska en bulle väga? Om jag inte har fyllning i ska även bollerna då jäsa i 20 min?

    Kommenter  (4)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Bodil, Det går fint å lage bollene uten fyll, de skal heve 20 min da også. En bolle skal veie ca 50-70 gram. Lykke til:)

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat