Berlinerboller

Berlinerboller

69
305
Middels100 min
Berlinerboller, eller smultboller, er fylt med syltetøy eller vaniljekrem. I Tromsø kalles denne frityrfristelsen solbolle fordi den kun spises i dagene rundt 21. januar, når sola kommer tilbake etter mørketiden.

Ingredienser

Antall porsjoner

Deig:

Til frityrsteking:

 • 1 l
  olje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult

Fyll:

Dryss:

 • 3 ss
  melis eller sukker

Slik gjør du det

 1. 1

  Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.

 2. 2

  Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

 3. 3

  Ta deigen opp på bakebordet og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde fyll. Legg en ny bolle over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.

 4. 4

  Ta dem forsiktig opp og stek bollene i godt varmt smult. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir. Trill nystekte boller i sukker eller melis. Avkjøl på rist.

 5. 5

  Berlinerboller kan fryses og varmes litt før servering.

Tips

Vær forsiktig med stekefettet så det ikke blir for varmt. Ha et lokk for hånden og legg over fettkjelen hvis det tar fyr. Fettet er varmt nok når det bobler rundt en trepinne som settes i fettet. Legg ikke i for mange boller av gangen.

Del denne oppskriften: