
Berlinerboller
Middels•100 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Deig:
-
100 g
-
2 dl
-
50 ggjær
-
4 stkegg
-
4 sssukker
-
2 tsbakepulver
-
2 tsvaniljesukker
-
½ tskardemomme
-
600 ghvetemel (ca.)
Til frityrsteking:
-
1 lolje f. eks. mais, solsikke, soya eller smult
Fyll:
-
4 ssbringebærsyltetøy og/eller
-
4 ss
Dryss:
-
3 ssmelis eller sukker
Slik gjør du det
-
1
Smelt smør og tilsett melk. Varm til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell på væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. Elt til en smidig deig.
-
2
Sett deigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
-
3
Ta deigen opp på bakebordet og kjevle en leiv som er ca. 2 cm tykk. Trykk ut passe store boller med et glass. I midten av den utstikkede bollen legger du ønsket mengde fyll. Legg en ny bolle over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut. Etterhev bollene i ca. 20 minutter.
-
4
Ta dem forsiktig opp og stek bollene i godt varmt smult. Snu dem under stekingen. Ta bollene opp med en hullspade og legg på kjøkkenpapir. Trill nystekte boller i sukker eller melis. Avkjøl på rist.
-
5
Berlinerboller kan fryses og varmes litt før servering.