Smørboller med vanilje og bær
Ingenting smaker bedre enn fersk gjærbakst. Det trenger ikke å være en spesiell anledning heller. Bollene kan nytes ferske, eller du kan fryse dem ned og servere dersom du får uventede gjester. Av denne oppskriften får du ca 20 boller.
Enkel•30 min•20 personer
Ingredienser
Bolledeig
- 25 g gjær
- 2.5 dl TINE® Lettmelk 1,0 % fett
- 75 g TINE® Meierismør
- 0.5 dl sukker
- 0.25 ts salt
- 7.5 dl hvetemel
Fyll
- 100 g kjøleskapskaldt TINE® Meierismør
- 2 ss sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 stykk sitron, (revet skall av)
- 20 stykk bringebær
- 1 stykk sammenvispet egg
Slik gjør du
1
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. Varm til fingervarmt, ca 37 °C.
2
Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker og salt og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.
3
Sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter. Sett stekeovnen ved 225 °C.
4
Ha deigen på bakebordet og trill deigen ut til en pølse. Del i 20 biter og trill runde boller. Legg dem på en stekeplate dekket med bakepapir. Hev under plast i ca 30 minutter. Skjær smøret i 20 små biter.
5
Bland sukker, vaniljesukker og sitronskall. Gjør et hull med fingrene ned i bollene og legg i en bit smør, blandingen av sukker, vaniljesukker og sitronskall og et bringebær.
6
Pensle med sammenvispet egg og stek bollene midt i ovnen i 7 – 9 minutter. Avkjøl på rist. Server gjerne med melisglasur.
TipsDu kan gjerne erstatte halvparten av smøret med kesam.