Smultringer og berlinerkuler

Smultringer og berlinerkuler

78
204
Middels90 min
En av de syv sortene er for mange smultringer. Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst. Ekstra saftige blir de med surmelk som Kefir eller Kulturmjølk.

Ingredienser

Antall stykker

Til koking:

 • 1 ½ kg
  smult

Slik gjør du det

 1. 1

  Smultringdeigen blir enda bedre og lettere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du stikker ut og koker kakene.

 2. 2

  Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett Kulturmjølk eller Kefir. Sikt i hornsalt, bakepulver, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.

 3. 3

  Kjevle deigen ca.1 cm tykk og stikk ut ringer med en smultringform. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.

Frityrkoking:

 1. 4

  Varm smulten i en gryte, gjerne en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.

Berlinerkuler:

 1. 5

  Kok midtkulene fra smultringdeigen. Sprøyt gjerne syltetøy i de ferdige kulene med en sprøytepose og trill kulene i melis. Berlinerkuler er også godt uten fyll.

Tips

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk  parat som passer gryten.

Del denne oppskriften: