Smultringer og berlinerkuler

Smultringer og berlinerkuler

110
435
Middels90 min
En av de syv sortene er for mange smultringer. Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst. Ekstra saftige blir de med Kefir. Av denne oppskriften får du 35-40 smultringer og berlinerkuler. 

Ingredienser

Antall porsjoner

Til koking:

 • 1 ½ kg
  smult

Slik gjør du det

 1. 1

  Smultringdeigen blir enda bedre og lettere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du stikker ut og koker kakene.

 2. 2

  Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett Kefir. Sikt i hornsalt, bakepulver, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.

 3. 3

  Kjevle deigen ca. 1 cm tykk på et melet bakebord. Ha godt med mel til utbaking da deigen er litt løs og klissete. Du kan kna inn litt mel i deigen før du baker den ut. Stikk ut ringer med en smultringform. Dypp smultringformen i mel mellom hver gang du stikker ut en ny smultring. Da setter ikke deigen seg fast. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.

  Tips

  Av denne oppskriften får du 35-40 smultringer og berlinerkuler avhengig av hvor store og tykke du lager de.

Frityrkoking:

 1. 4

  Varm smulten i en gryte, gjerne en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.

Berlinerkuler:

 1. 5

  Kok midtkulene fra smultringdeigen. Sprøyt gjerne syltetøy i de ferdige kulene med en sprøytepose og trill kulene i melis. Berlinerkuler er også godt uten fyll.

Tips

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking. NB! Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk  parat som passer gryten.

Del denne oppskriften: