Smultringer og berlinerkuler

Smultringer og berlinerkuler

Kommentarer 59
  • Middels
  • 90 min
En av de syv sortene er for mange smultringer. Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst. Ekstra saftige blir de med surmelk som Kefir eller Kulturmjølk.

Antall stykker

Ingredienser

5 stk egg
400 g sukker
½ dl smeltet TINE Meierismør
1 ½ dl TINE Kremfløte
1 ½ dl TINE Kulturmjølk eller Kefir
½ ts hornsalt
4 ts bakepulver
2 ts malt kardemomme
750 g hvetemel

Til koking:

1 ½ kg smult

Slik gjør du det

    1. Smultringdeigen blir enda bedre og lettere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du stikker ut og koker kakene.
    2. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett Kulturmjølk eller Kefir. Sikt i hornsalt, bakepulver, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.
    3. Kjevle deigen ca.1 cm tykk og stikk ut ringer med en smultringform. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.
  1. Frityrkoking:

    1. Varm smulten i en gryte, gjerne en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.
  2. Berlinerkuler:

    1. Kok midtkulene fra smultringdeigen. Sprøyt gjerne syltetøy i de ferdige kulene med en sprøytepose og trill kulene i melis. Berlinerkuler er også godt uten fyll.
Tips!

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.

NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk  parat som passer gryten.

Kommentar

Kommentarer

  • gunn skarbø

    1 måneder siden
    Har lest så mye bra om denne oppskriften :) så da er jeg veldig spent på å prøve denne i år siden jeg har mistet den gamle oppskriften. :) :)

    Kommenter  (0)

    • Sindre , Kundekonsulent

      27 dager siden
      Gøy å høre, vi håper resultatet blir bra :-)

      Kommenter  (0)


  • Christine

    2 måneder siden
    Hei! Har det blitt gjort andre justeringer i oppskriften enn mengden hornsalt? Var veldig fornøyd med den gamle oppskriften (brukte bare mindre hornsalt), men denne gangen syntes jeg ikke smultringene ble like gode på smak :)

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Christine,

      Det er ikke gjort andre endringer med oppskriften enn med hornsaltet. Det er vanskelig å si hva som kan ha gitt annerledes smak.

      Kommenter  (0)


  • Bodil

    2 måneder siden
    Lurer på hvorfor hornsaltet er redusert fra hele 3 ts til bare en 1/2 ts? Jeg har ikke peiling jeg altså, syns bare det er rart. Jeg kunne tenkt meg å bruke 1 ts ihvertfall, siden det har med sprøheten å gjøre ser jeg. Blir det feil? Og hvor mange gram smør er en 1/2 dl? Kjekt å vite hvor mye man skal smelte. Er det 50 g kanskje?

    Kommenter  (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Bodil,

      Hornsaltet har blitt redusert etter tilbakemeldinger på at det luktet for mye av smultringene og da ble oppskriften testbakt på nytt og justert. En halv dl smør utgjør cirka 45-50 gram smør :) Lykke til!

      Kommenter  (1)


  • Irene

    1 år siden
    Heisan - har tenkt å lage disse men i overskriften står det at det blir 12 stk- det stemmer vel ikke?

    Kommenter  (0)

    • Jane

      1 år siden
      Hei, Jeg lagde disse i dag. Jeg valgte tallet 6 på antall stykker. Med 375 g mel. Jeg fikk ca 30 stk.

      Kommenter  (2)

      • Irene

        1 år siden
        Tusen takk for svar Jane ????Da vet jeg at jeg ihvertfall ikke trenger å doble oppskriften! ?? god jul, mvh Irene

        Kommenter  (0)

    • Sindre Haugan, Kundekonsulent

      1 år siden
      Hei!



      Det er vanskelig å si noe helt konkret, men denne oppskriften vil gi deg cirka 35 deilige smultringer, avhengig av hvor tykk du kjevler deigen og hvor store utstikkene er. Lykke til :)

      Kommenter  (1)

      • Irene

        1 år siden
        Tusen takk Sindre - de ble kjempegode - fikk ca 40 stk + 40 berlinerkuler som jeg rullet halvparten i sukker, resten i melis ???? god jul

        Kommenter  (0)

        • Sindre , Kundekonsulent

          1 år siden
          Så bra! Hyggelig å høre at de ble så gode. Riktig god jul til deg også!

          Kommenter  (0)


  • Odd

    1 år siden
    Hei - ligner litt på en annen oppskrift som jeg fant i et Tine-hefte, men her er det bare 1/2 ts hjortetakksalt, i den andre som jeg laget skulle det være 3 ts.
    Den syns jeg det luktet hjortetakksalt ganske sterkt, men det var flere som skrøt av smultringene.
    Et annet triks i den oppskriften var at om en bruker en metall utstikker av ringene, blir det en rund rest til overs i midten. Legg dem også i gryta som de er - de eser ut til en mini berlinerbolle. Rulles i sukker

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Takk for at du deler dine erfaringer med oss, Odd :) God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Arne

    1 år siden
    Denne skal jeg teste! Er veldig glad i smultringer!

    Kommenter  (0)


  • Lene

    2 år siden
    Lagde disse i dag, måtte fn del mer til enn det som stod i oppskriften, men de var kjempe gode og jeg fikk 120 stk

    Kommenter  (7)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lene, Så hyggelig at du deler din erfaring med oss! God jul :)

      Kommenter  (2)


  • Orry

    2 år siden
    Laget dobbel porsjon å fikk til ca 160 smultringer

    Kommenter  (7)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Orry, Takk for at du deler opplysningen din med osss:) God jul!

      Kommenter  (1)


  • Steinar

    2 år siden
    Hva med å koke i matfett i stedet for smult?

    Kommenter  (3)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Steinar,Matfett og Smult er det samme, så det går helt fint å bruke :) Lykke til!

      Kommenter  (1)

      • Annikken

        2 år siden
        Det er jo vitterlig ikke det samme. Smult er jo svinefett, mens matfett jo er basert på shea, kokos og raps. Det kan brukes om hverandre, men smaken blir annerledes.

        Kommenter  (1)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei Annikken, Det stemmer som du skriver, men det jeg mente med at det var det samme er at det er det samme som kan brukes til de samme tingene, sa ikke at det er laget av de samme ingrediensene :) God jul!

          Kommenter  (1)


  • Anders

    2 år siden
    Hvor mange berliner boller blir det på 1 porsjon omtrent

    Kommenter  (8)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anders, Ca. 12 boller blir det av en porsjon. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat