Julens deiligste pepperkaker

Julens deiligste pepperkaker

Kommentarer 260
  • Enkel
  • 60 min
Pepperkaker er noe av det morsomste og hyggeligste ved julebaksten. Og for mange et obligatorisk innslag blant de berømte syv sortene. Her får du den beste oppskriften på pepperkakedeig.

Ingredienser

Antall porsjoner

Pepperkakedeig

300 g TINE Meierismør
2 dl sirup
4 dl sukker
2 dl TINE Kremfløte
1 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts pepper , strøken
4 ts kanel
2 ts bakepulver
900 g hvetemel (ca.)

Slik gjør du det

    1. Til denne oppskriften trenger du pepperkakeformer. Husk at pepperkakedeigen må ligge kaldt en stund før du kjevler og stikker den ut, så det beste er om du lager den dagen før.
      Tips!
    2. Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
    3. Rør i fløten. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Resten av melet rører du inn litt etter litt til du får en jevn og passe fast deig. La pepperkakedeigen stå kaldt til neste dag.
      Tips!

      Legg gjerne deigen i en bolle hvor innsiden er kledd med plastfolie eller legg hele i en brødpose for at du lettere vil få ut deigen når den har ligget kaldt.

    4. Sett stekeovnen på 175 °C.
    5. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem i 9-10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist. Skal du henge opp kakene, er det viktig at du lager et hull til båndet før steking.
      Tips!

      Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur. Her har vi en liten film som viser hvordan man lager perfekt melisglasur.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Oda marie

    2 måneder siden
    Så fornøyd med oppskriftene deres! Hører alltid på julemusikk og julesanger mens jeg baker julekaker. Synes denne listen er så fin: https://open.spotify.com/user/sonymusic/playlist/5qYe02uakUDOMzg3tMorFA?si=UK_KWgpzQHuBje1ITMSIsw

    Kommenter  (0)


  • Minst ti tommeltotter

    11 måneder siden
    Hvor lenge holder pepperkaker seg? Og er det noen forskjell i holdbarhet på pepperkaker bakt med smør kontra dem bakt med margain? (Det hender jo man ikke rekker å proppe seg i alt i løpet av juleuka):)

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei du med minst ti tommeltotter ;)

      Det er vanskelig å si holdbarhetstid på pepperkaker siden folk oppbevarer dem så forskjellig, Men så lenge du oppbevarer kakene i en tett boks kan de holde veldig lenge. Anbefaler å se, lukte og smake om de fortsatt er spisene :) Pepperkaker begynner å smake surt når de har ligget for lenge. Godt nytt år :)

      Kommenter  (0)


  • Terje

    11 måneder siden
    Hei, her jeg bor er det ingen som har hørt om Tine Meierismør! Det amerikanske smøret er så fullt av melk at det egner seg dårlig for baking med norske oppskrifter. De fleste butikker har en variant av "European Butter" som jeg bruker til baking, men den siste gangen hadde de bare usaltet smør. Jeg har lest varedeklarasjonen og det ser ut som Tine Meierismør har ca. 1.5 g salt pr. 100 gram. For denne oppskriften blir det da ca. 4.5 gram, eller nesten en teskje; stemmer det?

    Kommenter  (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei, Terje! TINE Meierismør inneholder 1,1 gram salt per 100 gram. Så i denne oppskriften vil det være 3,3 gram salt fra smøret. En teskje salt veier omtrent 5 gram så det vil utgjøre litt over en halv teskje :)

      Kommenter  (0)

      • Terje

        11 måneder siden
        Hei Margrete, takk for informasjonen! Da var jeg ikke så langt unna... Jeg ser at en (europeisk) teskje salt er stipulert til litt over 6 gram. Resultatet ble bra, og det er jo det viktigste!

        Kommenter  (1)


  • Minst ti tommeltotter

    11 måneder siden
    "Pepperkaker er noe av det morsomste og hyggeligste ved julebaksten."

    Ja, om man får det til ja:)

    Når har man sukker/sirupsblandingen over i en bolle? Vi smeltet sukker og sirup, rørte i krydderne og natroen og så stivnet hele greia slik at det var umulig å få rørt in smeltet smør, for ikke å snakke om melet. (Neste gang smelter vi smøret samtidig (Bloggeren Trine smeltet smøret for seg)

    Har vi sukker (smør) og sirupsblandingen over i en bolle straks det er smeltet? Hvor avkjølt skal det være før vi heller blandingen fra kasserollen over i en bolle? Og etter at sukker/sirupsblandingen er ferdig, hvordan rekker man å "røre" inn melet før hele blandingen stviner? Her har noe gått grusomt skeis.

    Hadde vært fint om folk som legger ut oppskrifter kunne vært litt mer detaljerte og skritt-for-skritt i beskrivelsen. Her er det for store steg, man forutsetter for mye hos leseren, dvs. ihvertfall denne leseren:)

    Kommenter  (0)

    • Minst ti tommeltotter

      11 måneder siden
      Hah!

      Fikk til! smeltet smør, sirup og sukker samtidig (sies visst ikke å stivne så lett da (og ordet vi ikke fant i sted var, "knekk"). Blandet krydderne og natronet i en skål. Trakk kasserollen av platen, lot vellingen eller blandingen kjøle seg litt ned og rørte så inn fløten, krydderet og tilslutt melet (som var siktet på forhånd og resultatet? En fantastisk deig (dvs. siden dette er første gang har man jo egentlig ingenting å sammenligne med, men den kjentes fantastisk ut). Nettopp ferdig og satt til kjøling.

      Kommenter  (1)

    • Sindre , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei på deg! Godt å høre det gikk bra til slutt. Vi noterer oss tilbakemeldingen din.

      Som det står skrevet i steg 2. Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.

      Kommenter  (1)

      • MInst ti tommeltotter

        11 måneder siden
        Hei Sindre.

        Ja, vi fulgte Trines oppskrift og hun smeltet smør separat.
        Spørsmål: stemmer det at om pepperkakene er litt myke (f.eks. ved at de avkjøles på bakepapiret fremfor direkte på risen, slik vi gjorde) kan de skjerpes, slik at de blir sprøere, ved å ha lokket av en dag eller to? (Det var et tips vi fikk fra hornet på veggen:))

        Kommenter  (2)

        • Margrete , Kundekonsulent

          11 måneder siden
          Bakepulver har en utrolig god evne til å trekke til seg fuktighet. Pakk inn 2-3 spiseskjeer bakepulver i et kjøkkenpapir og legger det sammen med kakene i boksen du oppbevarer de i, og kakene vil holde seg sprø :)

          Kommenter  (0)

          • Minst ti tommeltotter

            11 måneder siden
            Heia

            Joda, men hjelper dette trikset ETTER at kakene allerede er myke? Blir det sprø igjen av å ha noen spiseskjeer bakepulver innpakket i kjøkkenbapir i boksen? Én ting er nå at dette kan virke om kakene allerede er sprø (fordi de ble avkjølt direkte på rist og ikke med bakepapir i mellom som i dette tilfellet). men hva om kakene i utgangspunktet er litt myke? Kanskje verdt et forsøk lell:)

            Kommenter  (0)

            • Margrete , Kundekonsulent

              11 måneder siden
              Hei! Ja, det er absolutt verdt å gi bakepulver et forsøk selv når kakene allerede er litt myke :)

              Kommenter  (0)


  • Shiller

    11 måneder siden
    Hei jeg skulle lage denne oppskriften. Men jeg har også sett noen videoer på youtube hvor de tilsetter også egg! Hvorfor det! Hva blir forskjellen?

    Kommenter  (6)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei, Shiller! Med egg tilfører man ekstra fuktighet og hevelse til bakeverket dersom det er ønskelig. God bakst :)

      Kommenter  (1)


  • Vanja

    11 måneder siden
    Hei, det er fint om dere skriver vektmål på alle ingredienser. Sirup er mye lettere å måle opp per gram. Fant på sansukker at mørk sirup er 140 g per desiliter

    Kommenter  (3)

    • Margrete , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei, Vanja! Takk for tilbakemeldingen og tipset! God jul! :)

      Kommenter  (0)


  • Julebaker i Kina

    11 måneder siden
    Kan man bruke brunt sukker i stedet for hvitt sukker?

    Kommenter  (5)

    • Sindre , Kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Julebaker!



      Vi anbefaler å bruke hvitt sukker. Brunt sukker har en litt annerledes og mer karamellaktig smak.



      Lykke til med bakingen.

      Kommenter  (0)


  • Tonje

    11 måneder siden
    Hva om man glemmer å ha i fløte? Blir de gode uansett?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Tonje,

      Deigen kan bli tørr og vanskelig å jobbe med siden det ikke er nok væske i deigen. Det kan resultere i tørre og sprukne pepperkaker. Lykke til og god jul :)

      Kommenter  (0)


  • Maria

    12 måneder siden
    Veldig bra oppskrift, har brukt den i flere år.
    Jeg leste at pepperkaker blir ekstra gode og sprøe hvis man erstatter sukker med melis, men da må man bruke vekt (gram) som mål istedenfor volum (dl). Hva synes dere?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Maria,

      Så hyggelig å høre :) Om du skal bytte ut sukkeret med melis anbefaler vi at du omregner fra dl til gram. Lykke til og gjerne fortell oss hvordan resultatet ble. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Hanna

    12 måneder siden
    Beste pepperkakeoppskriften! Jeg har i 1 ta kardemomme også. I tillegg lar jeg krydderet få smelte inn sammen med det våte. Da kommer se gode smakene ekstra godt frem??

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Takk for rosen og at du deler dine tips med oss, Hanna :) Det liker vi! Fortsatt god bakst til deg :)

      Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Takk for rosen og at du deler dine tips med oss, Hanna :) Det liker vi! Fortsatt god bakst til deg :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat