Sarah Bernard

Sarah Bernard

21
 • Middels
 • 120 min
Oppskrift på lekre småkaker med marsipan, smørkrem og sjokolade. Sarah Bernard er oppkalt etter den franske skuespilleren Henriette-Rosine Bernard.

Ingredienser

Kjeksbunner

100 g marsipan
½ dl sukker
1 stk eggehvite

Smørkrem

1 ½ dl sukker
½ dl vann
3 stk eggeplommer
175 g TINE Meierismør mykt
2 ss mørk sjokolade

Sjokoladetopping

300 g mørk sjokolade
3 ss kokosfett

Slik gjør du det

  1. Sett stekeovnen på 200 °C og finn fram et stekebrett dekket med bakepapir.
 1. Slik lager du kjeksbunnene

  1. Kjør marsipan, sukker og eggehvite glatt i en foodprosessor. Eventuelt kan du finrive marsipanen og blande godt med sukker og eggehvite, til en jevn masse uten klumper. Sett røren med teskje på smurt stekeovnsplate, litt fra hverandre ettersom røren flyter utover. Stek kjeksene gylne midt i ovnen i ca. 7-8 minutter og avkjøl småkakene så på en rist.
 2. Slik lager du smørkrem

  1. Ha sukker og vann i en kjele og la det koke ca. 1 minutt. Ta kjelen av platen og la det bli litt avkjølt. Ha eggeplommene i en bolle og visp dem lett sammen, med en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Ha eggene i den litt lunkne sukkerlaken og visp blandingen lett og luftig. Rør smøret smidig og tilsett eggeplommemassen litt etter litt under røring.
 3. Sjokoladetopping

  1. Smelt sjokoladen og rør 2 ss av den i smørkremen. Løsne de kalde kjeksene og stryk på smørkremen på baksiden og form til en topp. Sett kakene kaldt så kremen stivner, ca. 1 time.
  2. Smelte kokosfett i resten av den smeltede sjokoladen og rør til en glatt glasur. Dypp kjeksene i slik at kremen er dekket av sjokolade. Sett de gode Sarah Bernard-kakene kaldt til stiving.
   Tips!

   Imponer gjestene dine med flere fakta om skuespilleren Sarah Bernhardt (1844 - 1923)

Kommentarer

 • Vibeke

  2 år siden
  Har alltid laget dennemed sjokoladesmørkrem laget av eggepllmmer, smør, melis og kakao. Er sikker på at den oppskriften står i de gamle juleheftene fra Tine på tidlig 2000-tall. Bunnene lager jeg av mandler, melis og eggehviter. Myke, gode konfekter blir det.

   (0)

  • Sindre , Kundekonsulent

   2 år siden
   Det kan godt være, vi har dessverre ikke de gamle heftene her for å sjekke det, men det hørtes jo nydelig ut!   God jul, Vibeke!

    (0)


 • Jan-Axel

  2 år siden
  Skal det være Sara Bernard. Bare en avart.
  Oslos mest kjente ble laget på Alianse conditori. Hit dro hele byen
  Og 100 åringen Wenche. Prøv med 3dl. Fløte 300 gram mørk kokesjokolade. ( dersom ble brukt på Vindern eksisterer ikke lenge) kok opp fløte å sjokolade. La stå til neste dag. Rør forsiktig til du har en myk lett krem. Bruk kransekakemasse isteden for
  Marsipan,så får du en bedre makron. Lag en mokka glasur .
  Smør opp makronene dypp i glasuren. Sett en skillet mandel på toppen.

   (1)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Takk for at du deler dine tips med oss, Jan Axel :)

    (0)


 • Anne

  3 år siden
  Det var da en merkelig krem. Jeg lager en tykk sjokoladeganache som blir som trøffel. Lett å forme og nydelig konsistens. Dyppes i sjokolade. Bruker også kransekakebunn.

   (1)


 • Karoline

  4 år siden
  For meg ble ikke kremen stiv, den er altfor flytende til å kunne bruke den som topping..noen ideer om hvorfor den ikke ble stiv selv etter å ha stått i kjøleskapet i et døgn?

   (0)

  • Elisabeth

   4 år siden
   Dersom du smeltet smøret først som jeg gjorde det, så kan det være derfor. ;p Elisabeth, småflau nybegynner baker.

    (0)

   • Øyvind , stolt kokk og baker,

    4 år siden
    Hei Elisabeth, Det har du helt rett i; smøret skal piskes inn romtemperert og må ikke smeltes først :)

     (1)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Karoline, Slik du beskrivere det så mistenkler jeg at du ikke kokte sukkerlaken lenge nok. Det er viktig at den koker skikkelig, både for at sukkeret skal smelte og for at noe av vannet skal fordampe. Også er det viktig at du bruke meierismør og ikke margarin. Bedre lykke neste gang :)

    (0)

   • Lill

    4 år siden
    Jeg fosskokte laken i litt over ett minutt, men min smørkrem er for tynn til å danne topper, selv etter fire timer i kjøleskapet. Nå er det sent på lillejulaften og jeg rekker meg ikke på butikk, så dette var ikke en fin opplevelse. Bortkastet tid og penger. Trist.

     (0)

    • Lill

     4 år siden
     Hadde det bare stått at sukker og vann skal kokes inn til en sirup, men det krever mer enn ett minutts koking.

      (0)

     • Øyvind , stolt kokk og baker,

      4 år siden
      Hei Lill, Vi skal kvalitetssikre oppskriften etter nyttår og korrigere den, dersom den ikke fungerer optimalt. Takk for tilbakemeldingen :)

       (0)


 • Karoline

  4 år siden
  Hei! Kan man fryse disse kakene?

   (0)

  • Hilsen kokkene fra Melkerampa

   4 år siden
   Hei Karoline, Mamma brukte alltid å fryse Sarah Bernard, så det kan du i aller høyeste grad gjøre :) Bare husk å tine de langsomt på kjøkkenbenken. Lykke til!

    (5)


 • Gjermund

  5 år siden
  Det beste er å lage vanlig kransekake deig til bunnen. Tine hadde en oppskrift på dette for ca. 22 år siden, og den var helt perfekt. Denne oppskriften var I et eget julekake hefte.

   (8)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Hei Gjermund, Det hørtes veldig godt ut, takk for tipset :) Oppskrift på kransekakedeig finner du her: http://www.tine.no/oppskrifter/kaker/formkaker/kransekake

    (0)


 • Helle Ness-Kvalvik

  6 år siden
  Sjokoladetopping : 2 ss mørk sjokolade 200 g mørk sjokolade 2 ss kokosfett ???

   (9)

  • Oda Smeby Christensen

   6 år siden
   Hei, og takk for at du gjorde oss oppmerksom på at det var en feil i oppskriften. De to spiseskjeene med sjokolade skal i smørkremn, mens de resterende 200 gr skal til sjokoladetoppingen. Sarah Bernard er en favoritt! Og om det blir noen igjen, er det en fantastisk gave.

    (4)


 • Bolle Baker

  7 år siden
  Er det virkelig riktig med 200g marsipan i denne oppskriften? Skal det ikke være mandler? Tror dette må være en feil...

   (0)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Hei Bolle Baker. Nei, det er ikke en feil i oppskriften. I stedet for mer eller mindre lage sin egen marsipan-aktig bunn som flere oppskrifter har, bruker vi her ferdig masse som vi river og blander med sukker. Men, som nevnt, er det en rekke oppskrifter hvor du maler 250 g mandler og blander det med 200 g melis. Deretter stivpisker du 2 eggehviter i en helt ren bolle og blander det forsiktig i blandingen. Av dette triller man gjerne små kuler, som klemmes lett flate og steker på ca 200 grader i 10 minutter til de blir lett gylne (ved å følge denne oppskriften får du ca 35 gode bunner). God jul!

    (5)

   • Bolle Baker

    7 år siden
    Takk for svar. Fikk ikke til en god konsistens av blandingen marispan, sukker og eggehvite (ble klumpete). Får prøve igjen. God Jul :-)

     (0)


Det er mye kjærlighet i god mat