Hjortetakk
Middels•60 min min
Disse deilige julekakene kan minne om smultringer, men er fastere og sprøere i konsistensen enn sine rundere søstre. For mange er hjortetakk en av de syv slagene til jul.
Ingredienser
Antall porsjoner
-
4 stkegg
-
250 gsukker
-
125 g
-
½ dlcognac
-
1 tshornsalt
-
1 tsmalt kardemomme
-
600 ghvetemel
-
1 kgsmult
Slik gjør du det
-
1
Visp eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret og avkjøl litt, bland i eggedosis. Ha i konjakk og kardemomme. Rør hornsalt i halvparten av melet og rør blandingen dette i eggedosisen. La deigen stå kaldt og tildekket til neste dag.
-
2
Bruk resten av melet til utbaking. Arbeid med litt deig om gangen og form den til fingertykke ringer. Skjær tre skråhakk i hver ring.
-
3
Ta fram en gryte, gjerne en jerngryte hvis du har, og bruk så mye smult at kakene får god plass. Kok hjortetakkakene gyllenbrune i den varm smulten. Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen, kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen.