Hjortetakk

Hjortetakk

5
 • Middels
 • 60 min
Disse deilige julekakene kan minne om smultringer, men er fastere og sprøere i konsistensen enn sine rundere søstre. For mange er hjortetakk en av de syv slagene til jul.

Ingredienser

4 stk egg
250 g sukker
125 g TINE Meierismør
½ dl cognac
1 ts hornsalt
1 ts malt kardemomme
600 g hvetemel
1 kg smult

Slik gjør du det

  1. Visp eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret og avkjøl litt, bland i eggedosis. Ha i konjakk og kardemomme. Rør hornsalt i halvparten av melet og rør blandingen dette i eggedosisen. La deigen stå kaldt og tildekket til neste dag.
  2. Bruk resten av melet til utbaking. Arbeid med litt deig om gangen og form den til fingertykke ringer. Skjær tre skråhakk i hver ring.
  3. Ta fram en gryte, gjerne en jerngryte hvis du har, og bruk så mye smult at kakene får god plass. Kok hjortetakkakene gyllebrune i den varm smulten. Sjekk at smulten er varm nok ved å stikke en trepinne ned i gryten. Når det freser rundt pinnen, kan kakene legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen.
Tips!

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.

NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk  parat som passer gryten.

Kommentarer

 • Pia

  4 år siden
  Men hvor mange hjortetakk får du i en porsjon

   (3)

  • Øyvind , stolt kokk og baker,

   4 år siden
   Hei Pia, Det kommer selvsagt ann på hvor store du lager de, men du får cirka 25 stykker på 50 gram. Lykke til :)

    (0)


 • Helga Løken Tallaksen

  5 år siden
  I gamle Schønberg Erken står det at halvparten av melet skal i første dag sammen med hjortetakk-salt og kardemomme. . Den andre halvparten skal i neste dag. Dog skal en ikke bruke mere mel enn nødvendig. Jeg tror dette er lettere å forstå enn å ta litt deig og litt mel.

   (6)


 • Martin

  6 år siden
  Jeg forstår ikke helt dette med å ha i hornsalt i halvparten av melet? Skal 300 gram mel brukes til neste dag?

   (1)

  • Oda Smeby Christensen

   6 år siden
   Hallo Martin. Ja, forstår at det var litt vanskelig å skjønne. Her er det oppskrift hvor du får en ganske bløt deig/røre på dag en, og hvor halve porsjonen med mel brukes til utbakingen. På den måten kan du legge til litt og litt mel, og du har kontroll på deigen slik at du ikke får tette og kompakte hjortetakk, men lette og luftige.

    (4)


Det er mye kjærlighet i god mat