Rosetter (rosettbakkelse)

Rosetter (rosettbakkelse)

Kommentarer 29
  • Middels
  • 60 min
NRK Ni-timens lyttere hadde en stor avstemning for noen år siden om hvilke syv slag som bør bakes til jul. Ved siden av Goro, Fattigmann, Sandkaker, Hjortetakk, Sirupsnipper, Bordstabbelsbakkels, kom også Rosettbakkels med. Her er oppskriften på julekaken som skiller seg ut med sin vakre form.

Ingredienser

Antall porsjoner

100 g hvetemel
1 stk egg
1 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts smeltet TINE Meierismør
1 ss sukker
500 g smult til koking

Slik gjør du det

    1. Til denne oppskriften trenger du et rosettbakkelsejern.
    2. Bland alt til røren og la den få svelle ca. 20 minutter.
    3. Varm smulten. Dypp jernet i det varme fettet først og deretter i røren. Pass på så røren ikke kommer over kanten på jernet. Hold jernet i smulten til kakene er gylne. Løs kakene forsiktig fra jernet med en gaffel og la dem renne av seg på ett fettsugende papir, for eksempel et tørk fra en kjøkkenrull.
      Rosettbakkels- tillaging av
    4. Oppbevar gjerne rosettbakkels i fryseboksen. De tiner fort og kan legges rett fra fryseboks på serveringsfat. Serveres med melisdryss eller litt pisket kremfløte med litt syltetøy på.
Tips!

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.

NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk  parat som passer gryten.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Caroline

    11 måneder siden
    Jeg har helt ubrukt rosettjern. Bør jeg forberede jernet på noen måte?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      11 måneder siden
      Hei Caroline,

      Du kan gjerne smøre jernet godt inn i fett før det brukes første gang :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Heidi

    12 måneder siden
    kal jeg prøve i morgen, men lurer på hvor lenge de er holdbare og kan de fryses

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      12 måneder siden
      Hei Heidi,

      De holder lenge om du oppbevarer de i en luft og lystett kakeboks :) De kan fryses og de tiner veldig fort. God bakst!

      Kommenter  (0)

      • Heidi

        12 måneder siden
        hvordan får man sukkeret til å henge på ??

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          12 måneder siden
          Hei Heidi,

          Strø sukkeret på når de fortsatt er litt varme så vil sukkeret henge seg fast :) God bakst!

          Kommenter  (0)


  • Mona A Henriksen

    2 år siden
    Har aldri laget rosetter før, men nå skal det prøves :) Hvor mange blir det av denne oppskriften?

    Kommenter  (6)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Mona, En oppskrift blir ca 15-20 rosetter. Lykke til og god jul!

      Kommenter  (0)


  • Jorunn

    2 år siden
    Hadde lyst å prøve disse da jeg hadde vært heldig og funnet rosettbakkels-jern på Fretex for flere år siden. Brukte denne oppskriften; den var helt perfekt! 100% vellykket første forsøk! Tusen takk til dere..Og til alle de flinke bestemødrene: TUSEN TAKK!

    Kommenter  (5)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei jorunn, Så hyggelig å høre at du endelig fikkk brukt rosettjernet ditt og at det ble så vellykket :) Jeg skal hilse videre til de 100 bestemødrene fra deg! God jul!

      Kommenter  (1)


  • Lisbeth Storhaugen-Andersen

    3 år siden
    Kan man bytte ut meierismør med melange da jeg IKKE er glad i smaken fra meierismør.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Lisbeth, Siden Melange er basert på oljer, så vil konsistensen på deigen bli en helt annen. Jeg har bare bakt Rosetter med smør, så er usikker på hvordan deigen vil oppføre seg når du friterer den, med plantemargarin. Så du må nesten bare prøve deg frem. Lykke til :)

      Kommenter  (4)

      • Erland

        12 måneder siden
        Jeg fikk 55 stykker av to porsjoner.

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          12 måneder siden
          Takk for at du deler med oss, Erland :) God bakst videre!

          Kommenter  (0)


  • Ida

    3 år siden
    Hva kan man bruke i stedet for smult for å lage dem vegetarvennlig?

    Kommenter  (14)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ida, Du kan fint fritere disse i vegatabilsk olje, som er ment for fritering. Jeg bruker selv rapsolje. Lykke til :)

      Kommenter  (2)

      • Bodil Røstelien

        3 år siden
        Jeg bruker alltid solsikkeolje til å steke både rosetter og smultringer. Synes smaken der blir innmari god. Anbefaler det på det varmeste.

        Kommenter  (4)


  • Jorunn

    4 år siden
    Tok sjansen og prøvde for første gang: flott resultat og akkurat passe stor oppskrift. Har hatt et rosettbakkels-jern liggende i mange år, mener jeg kjøpte det på et loppis. Vel investert ser jeg nå!

    Kommenter  (7)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Så bra, Jorunn! God jul!

      Kommenter  (0)


  • Anne

    5 år siden
    Hvor får man tak i rosettjernene?

    Kommenter  (25)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! Jeg vet at flere kjøkkenutstyrbutikker skal ha det, som for eksempel Jernia.

      Kommenter  (1)

    • Ingrid

      4 år siden
      Jeg kjøpte jern av en hobbysmed gjennom annonse på finn.no i 2013. Ikke dyrere enn i butikk, skikkelig håndverk og utrolig vakkert. Mulig han averterer fortsatt? Rosettkakene ble svært vellykket, gleder meg til årets bakst!

      Kommenter  (1)


  • Bjørg Høiberg

    7 år siden
    Dette er kaker som både er flotte og se på, smaker himmelsk og så er det ikke mere mat i dei enn at man orker en eller to etter en god julemiddag. Har lagd desse kakene hver jul i snart 50 år. Må bare nytes.

    Kommenter  (10)

    • Anne

      5 år siden
      Hei. Vet du hvor man kan få tak i rosett jern? Blir takknemlig for svar

      Kommenter  (6)

    • Pauline Blix

      4 år siden
      Har nettopp prøvd å bake dem. Gikk ikke ((( Deigen gled ned fra rosettejern hver eneste gang slik at jeg ikke klarte å ta jern med deigen på...så det ble ikke noen ordentlige kaker!!! HJelp!!! P.S. de klompene som var ferdig smakte ingenting (

      Kommenter  (6)

      • Inger-marie kjølner

        4 år siden
        Det er fordi denne oppskriften ikke forteller deg at olja må været varm nok. (Det freser skikkelig rundt en trepinne) og så skal jernet være like varmt før du dypper i røra. Hvis jernet er for kaldt sklir røra av og det blir umulig. Lykke til.

        Kommenter  (5)

        • Wenche Sture Larsen

          3 år siden
          Har bakt rosetter , men de ble ikke helt sprø. Hva gjør jeg feil

          Kommenter  (1)

          • Øyvind , stolt kokk og baker,

            3 år siden
            Hei Wenche, Det er ikke godt å si hvorfor de ikke ble sprø. Ble de brune? Det kan være at temperaturen på smulten ikke har vært riktig eller at steketiden har vært for kort.

            Kommenter  (3)

        • Kari-Line Bakkene

          3 år siden
          Tusen takk for viktig opplysning!

          Kommenter  (3)


Det er mye kjærlighet i god mat