Fattigmann

Fattigmann

Kommentarer 15
  • Middels
  • 120 min
Til tross for navnet "Fattigmann" er dette svært eksklusive julekaker med både egg, kremfløte - og til og med en dæsj konjakk. For mange blir det ikke jul uten at fattigmann er i hus. En porsjon av denne oppskriften, gir ca 30 fattigmann-kaker

Ingredienser

Antall porsjoner

Fattigmann

5 stk eggeplommer
5 ss sukker
5 ss TINE Kremfløte
1 ss cognac
¼ ts malt kanel
¼ ts malt kardemomme
1 stk eggehvite
350 g hvetemel
500 g smult til steking

Slik gjør du det

    1. Fattigmann-deigen blir enda bedre hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du skjærer ut og koker kakene.
    2. Visp eggeplommer og sukker. Visp kremfløten og bland med eggedosis. Ha i konjakk og krydder. Visp eggehviten stiv og bland den forsiktig inn. Rør inn ca 200 gram hvetemel og la deigen stå tildekket og kjølig til neste dag.
      Fattigmann-Utkjevling deig
    3. Bruk resten av melet (så lite som mulig) til utkjevling. Kjevle meget tynt og bare litt om gangen. Skjær ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver snipp, og "smett" kakene. Kok dem lysegule i smulten.
      fattigmann- tillaging av
Tips!

Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.

NB!Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk parat som passer gryten.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Marcin

    2 år siden
    Visste ikke at Nordmenn kjenner denne kake :) I Polen heter den Faworki eller Chrust og vi lager den tradisjonell i siste torsdag før Fastetiden såkalt Fett Torsdag. Eneste forskjell er at vi bruker ikke cognac men rent sprit 95%, ca eller eddik

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Så morsomt å høre at det er en tradisjon i Polen også :)

      Kommenter  (0)


  • Bente

    4 år siden
    Hei! Hvor mange kaker blir det av en porsjon? Savner ca antall kaker på alle oppskriftene deres 😉

    Kommenter  (2)

    • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

      4 år siden
      Hei! En porsjon av denne oppskriften, gir ca 30 fattigmann-kaker. Vi skriver som regel antallet i ingressen eller i tipsene.

      Kommenter  (0)


  • I.M.Kjærstad

    4 år siden
    kan man bruke Whiskey istedet for Cognac?eller blir det helt feil?

    Kommenter  (10)

    • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

      4 år siden
      Tja... Jeg vil heller anbefale deg to andre alternativ; enten bruke Brandy eller bare droppe Cognac. Cognac og Brandy er druebasert, Whiskey er kornbasert. God baking!

      Kommenter  (0)

      • i.m.kjærstad

        4 år siden
        Det gikk kjempe greit med Whiskey,blei utrolig gode :-)

        Kommenter  (3)


  • Robert Borge

    4 år siden
    Fattigmann oppbevares best i kakeboks. Dersom de blir litt tørre, legg en skive fersk loff uten skorpe i kakeboksen over natten, og vips har du ferskere fattigmann. Dette funger faktisk med alle julekaker. Dette lærte jeg av min mor.

    Kommenter  (3)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Takk for tips, Robert. Dette må jeg teste ut :)

      Kommenter  (0)


  • Steinar

    4 år siden
    Er det virkelig noen som kan stivpiske 5 spisesjeer med kremfløte.??? Dekker jo ikke bunnen av vispen engang.

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Steinar, Det høres veldig lite ut, men 5 spiseskjeer med kremfløte er 0,6 desiliter. Om vispen ikke rekker ned, kan du eventuelt piske dobbelt så mye kremfløte og kun ha halvparten i oppskriften. Resten er det sikkert noen som vil spise ;)

      Kommenter  (0)


  • Erik

    6 år siden
    "smett" kakene skriver du så fint-hva menes med det? Det ser forresten vanskelig ut...men skal prøve å bake dette snart.

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Erik. Skjønner godt at dette ikke var så lett å skjønne, nei. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen gjennom hullet, slik du ser det er gjort i det underste bildet i fremgangsmåten. Håper dette var mer forståelig... Lykke til med baksten!

      Kommenter  (3)


  • irene

    7 år siden
    hvordan oppbevare fattimann best? kakeboks eller fryser?

    Kommenter  (6)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      7 år siden
      Hei Irene. Her kan du velge selv. Vanskelig å gi et konkret svar. Men Fattigmann er som kjent fine å fryse. På denne måten bevarer du den ferske smaken, i tillegg til at dette er kaker som tiner raskt.

      Kommenter  (7)


Det er mye kjærlighet i god mat