Valnøttbrød

Valnøttbrød

Kommentarer 23
  • Enkel
  • 105 min
Dette er et halvgrovt brød med smak av valnøtter. Brødet smaker godt til det meste, og har god holdbarhet.

Ingredienser

Antall porsjoner

5 dl TINE Kulturmjølk
5 dl vann
50 g gjær (1 pk.)
2 ts salt
1 ss sirup
200 g sammalt rug, grov
150 g sammalt rug, fin
200 g sammalt hvete, fin
800 g hvetemel (ca.)
150 g valnøtter
1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 200 °C. Av denne oppskriften får du to runde brød.
    2. Bland melk og lunkent vann. Rør gjæren ut i litt av væsken. Tilsett salt, sirup og mel. Elt deigen godt til den slipper bollen.
    3. Sett deigen tildekket på lunt sted, la den heve til dobbel størrelse i ca. 30 minutter.
    4. Grovhakk valnøttene og arbeid dem inn i deigen. Del deigen i to. Form deigen til runde brød eller til formbrød. Legg brødene på bakepapir på stekeplate. La brødene etterheve i ca. 30 minutter.
    5. Pensle med egg og stek brødene på nederste rille i ovnen i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Dette brødet smaker også godt med andre typer nøtter, for eksempel pistasjnøtter.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Siri

    3 år siden
    Dette er husets favoritt. Jeg halverer saltmengden, dobler mengde sirup og legger til et par never knust linfrø, solsikkekjerner og grovhakkede hasselnøtter ??

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Siri, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og gode tips til hvordan man kan variere Valnøttbrødet :)

      Kommenter  (1)


  • Pia

    3 år siden
    Jeg baker disse brødene to ganger i uka, like flotte og vellykkede hver gang. Ettersteker litt uten brødformen for en litt mørkere skorpe.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Pia, For en hyggelig tilbakemelding. Tusen takk for godt tips :)

      Kommenter  (2)


  • Nina

    3 år siden
    Brødene står ti 2 gangs heving. Klissete deig ,og måtte bruke en god del hvetemel til utbaking. Skal stekes i former,og håper de blir knallgode.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Nina, Vi har fått så mange tilbakemeldinger på denne oppskriften, at jeg testbakte den i dag. Og det stemmer at den inneholder for lite mel i forhold til væske. Oppskriften blir derfor endre på i begynnelsen av januar 2016. Tusen takk for tilbakemeldingen :)

      Kommenter  (0)


  • Kjersti

    3 år siden
    For en utrolig irriterende oppskrift! Jeg lurer på om noen i Tine i det hele tatt har bakt brødene??! Det er jo som andre skriver altfor mye væske ifht mel. Min datter på 14 skulle bake disse brødene og det var selvsagt helt umulig å bake dem ut og de ble aldri ferdigstekt. Og kommentarene fra Tine om at det fine er at man bare kan ta i litt mer mel er jo helt meningsløse. Det er jo ikke snakk om at det er "litt" mel som mangler, det bør nok være 4-500 gram mer mel, dvs mer enn 50% mer..

    Kommenter  (0)


  • ane

    3 år siden
    supergode brød! :)

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Ane, Takk for en supergod tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


  • Elin

    4 år siden
    Jeg synes brødrene ble super fine og gode :)

    Kommenter  (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Elin, Så hyggelig å høre :)

      Kommenter  (0)


  • kristina

    4 år siden
    Anbefaler ikke denne oppskriften. Bakte i to store brødformer. Stekte brødene i over 45 minutter, og likevel ble de rå inni - står 30 min i oppskrifta... Trist at det blir slik når man bruker penger på masse ingredienser for å bake gode brød til jul.

    Kommenter  (0)


  • Brit Fossum

    5 år siden
    Utrolig klissete deig......måtte bruke mye utbakingsmel fordi jeg ville lage runde brød. Hadde sikkert vært enklere i form. Står i ovnen nå, er spent på smaken. Tror det må være feil enten i veskemengde eller melmengde.

    Kommenter  (1)

    • Kristine Mangerud, Webredaktør

      5 år siden
      Hei Brit! Kan virke som om det er litt mye væske i forhold til melmengde. Jeg har laget brødene, og kan nok også ha brukt mer mel enn det som står i oppskriften uten at jeg har notert det. En ting som i hvert fall er fint er når deigen er for løs, da tilsetter vi bare mer mel. Vi skriver derfor også ca. ved melmengden da det kan bli ulike resultat for ulike bakere. Håper du ble fornøyd med smaken!

      Kommenter  (0)

      • Brit

        5 år siden
        Ble kjempegodt og saftig! Brukte honning, ikke sirup.

        Kommenter  (0)


  • Jenny

    5 år siden
    Går det greit om jeg kutter ut sirup og bruker sukker eller ingenting i det heletatt

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei Jenny. Sukkeret i sirupen hjelper gjæret, så jeg ville ikke kuttet det ut. Selve sukkeret i sirupen forsvinner i heveingen. Du kan alternativt bytte sirupen ut med sukker, eller veldig gjerne, honning. God baking!

      Kommenter  (0)


  • Trond

    5 år siden
    Greit om det ble brukt mengdemål uten vekt... Dl/l er for meg mer praktisk.

    Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat