Sveitsisk bondebrød

Sveitsisk bondebrød

Kommentarer 7
  • Enkel
  • 140 min
Sveitsisk bondebrød passer veldig bra ved siden av supper og salater, men er nesten uslåelig nybakt til kvelds med litt smør og brunost på. Rugmelet gjør brødet ekstra saftig og holdbart.

Ingredienser

Antall porsjoner

5 dl Tinemelk® Fettfri skummet melk
½ pakke gjær (25 gram)
2 ts salt
1 ss TINE Meierismør (smeltet)
5 dl siktet rugmel
10 dl hvetemel (ca.)

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 250 °C.
    2. Smuldre gjæren i bakebollen og slå over lunken melk. Rør ut gjæren, ha i smør, rugmel, salt og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og slipper bollen. La den heve under plast på et lunt sted ca. 45 minutter.
    3. Ha deigen på bakebordet og del den i to biter. Form brødene til avlange eller runde brød alt etter hvilken form du ønsker. La brødene heve i ca. 50 minutter.
    4. Hvelv de ferdig hevede brødene på stekeplate dekket med bakepapir. Sett dem i ovnen hvor du senker varmen til 200 °C.
    5. Stek brødene i 25 - 30 minutter. Avkjøl på rist utildekket, da holder skorpen seg sprø.
Tips!

En morsom måte å la brødene heve er å legge dem i en kurv så de får mønster etter kurven. Pensle brødene og dryss mye mel i kurven før du har i den utbakte deigen til heving. Pass på at du har nok mel slik at ikke deigen henger fast i kurven når du skal hvelve brødene ut.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Lalita

    3 år siden
    Hei! Kan jeg bruke tørgjær isteden for fersk gjær? Hvor mye skal jeg bruke tørgjær da?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Lalita, Du kan fint bruke tørrgjær istedenfor fersk gjær. En pakke tørrgjær veier ca 12 gram og tilsvarer 50 gram fersk gjær. Så du skal altså da bruke en halv pakke tørrgjær eller 6 gram i denne oppskriften. Lykke til :)

      Kommenter  (1)


  • Camilla

    4 år siden
    Kan man forme disse som rundstykker istendfor brød?

    Kommenter  (1)

    • Oda Smeby Christensen, Matfaglig rådgiver

      4 år siden
      Det kan du fint gjøre, Camilla. :) 8 til 12 stykker vil du nok få ut av en porsjon. God baking!

      Kommenter  (0)


  • Wenche Nielsen

    5 år siden
    Det er nå andre gang jeg baker dette brødet og det ble like godt og vellykket som den første. Super oppskrift.

    Kommenter  (1)


  • Mette Hjermann

    5 år siden
    Kom til å gi denne retten tre stjerner ved en feil, men brødene ser lovende ut så langt. Har hevd en masse, og står nå i ovnen og lukter deilig!

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Det viktigste er at du ble fornøyd. :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat